5 redenen waarom je vezelrijke voeding zou moeten eten!

Je lichaam heeft vezels hard nodig

Vezels eten! Dat hoor je veel mensen zeggen. Dus eet ik braaf elke dag mijn portie vezels. Maar waarom zijn vezels zo belangrijk voor je lichaam? Wat zijn vezels eigenlijk en welke voeding is heel vezelrijk? Dat lees je allemaal hieronder.

Wat zijn vezels?

Vezels zijn deeltjes in plantaardige voeding die je lichaam niet of heel moeilijk kan verteren. En dat is juist goed! Er zijn verschillende soorten vezels en daarom is het belangrijk om zo gezond en gevarieerd mogelijk te eten. In dierlijke producten, zoals vlees, vis, melk en kaas, zitten geen vezels.

Het is belangrijk om dagelijks tussen de 30 en 40 gram vezels binnen te krijgen, maar helaas lukt dat niet iedereen. Lichamelijke problemen liggen dan op de loer. Het is zelfs zo dat je een grotere kans op darmproblemen kunt krijgen naarmate je ouder wordt. Dus voor jong en oud is het eten van vezels een aanrader. Lees daarom de onderstaande 5 redenen waarom je dagelijks genoeg vezelrijke voeding zou moeten eten!

#1. Vezels houden je darmen gezond

Een goede stoelgang is belangrijk. Verstopping, diarree, onregelmatige stoelgang, rare geuren of kleuren van je ontlasting zijn allemaal signalen dat je darmen misschien (tijdelijk) niet gezond zijn. Voldoende vezels eten is dus aan te raden om dit weer op peil te krijgen.

Vezels kunnen door je lichaam vrijwel niet worden verteerd en zij komen zo goed als intact in je dikke darm aan. Dat is juist goed, want daar gaan ze de darmwand prikkelen, waardoor er een beweging ontstaat in je darmen (peristaltiek) en jij je ontlasting op een snelle en goede manier er weer uit poept. Dagelijks ook voldoende drinken is essentieel, want vocht zorgt ervoor dat je ontlasting zwaarder en zachter wordt en dat draagt bij aan een betere stoelgang en het poepen makkelijker gaat.

#2. Afvallen wordt makkelijker

Wil je bijvoorbeeld 5 kilo afvallen? Eet dan zeker voldoende vezels per dag. Vezels geven namelijk sneller en langer een vol gevoel, waardoor je minder gauw de neiging krijgt om te gaan snoepen en te snaaien. De kilo’s zullen er daardoor makkelijker af gaan.

#3. Je verkleint de kans op hart- en vaatziekten

Het schijnt ook dat vezels de kans op hart- en vaatziekten verminderen en een goede bijdrage kunnen leveren aan het op peil houden van je cholesterolgehalte. Dus dat is een extra reden om vezels te eten.

#4. De kans op diabetes type 2 wordt minder

Ook kunnen vezels bijdragen aan het verminderen van de kans op diabetes type 2. Hoe dat precies zit, dat weet men nog niet helemaal. Maar waarschijnlijk vertragen vezels de opname van suiker en krijg je minder schommelingen in je bloedsuikerspiegel.

#5. Lager risico op kanker

Je hoort het steeds vaker dat mensen darmkanker of borstkanker krijgen. Vreselijk als je dat overkomt. Gezonde voeding kan dit risico verkleinen, en je raadt het al, ook vezels kunnen hier een positieve bijdrage aan leveren. Bijvoorbeeld doordat met voldoende vezels de afvalstoffen in je darmen er snel en goed uitgepoept worden, kun je de kans op darmkanker verkleinen. Ook kunnen vezels het risico op borstkanker iets verkleinen. Hier wordt nog steeds volop onderzoek naar gedaan.

Welke voeding bevat veel vezels?

Kortom, vezels eten is een must, kun je wel zeggen. Welke voeding is heel vezelrijk? Vezels vind je veel in volkoren graanproducten, groente, fruit, peulvruchten, noten en zaden. Het beste is om elke dag een variatie aan deze voedingsmiddelen te eten. Want de hoeveelheid vezels en de soort vezels verschillen per voedingsmiddel.

Bijvoorbeeld, spinazie bevat ongeveer 2 gram vezels per 100 gram, terwijl boerenkool bijna 5 gram vezels per 100 gram bevat. En een sinaasappel bevat 2 gram vezels per 100 gram, terwijl een avocado ruim 4 gram vezels per 100 gram bevat. Noten, zaden en peulvruchten bevatten ook veel vezels, vaak nog meer dan groente en fruit, dus eet daar zeker ook voldoende van per dag.

Je kunt de heerlijkste gerechten maken met vezelrijke voeding. Varieer ermee en eet, geniet en profiteer ervan!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.