Alles goud dat blinkt

Zelf draag ik mijn trouwring nooit; ik heb het de eerste paar dagen na mijn trouwen wel geprobeerd, maar merkte toen dat ik waarschijnlijk nooit zou wennen aan die extra ballast aan mijn linker ringvinger. Hij moet nog wel ergens liggen, maar heel eerlijk: ik heb geen idee waar. En ach, heel erg is het allemaal niet hoor. Mijn trouwring betrof een goedkoop ringetje dat we hadden gekocht om voor mij toch in ieder geval iets te hebben. De ring van mijn vrouw was iets kostbaarder en draagt ze nog iedere dag. Maar ook daarvoor hebben we geen kapitalen betaald. Wij vonden ons geld beter besteed aan een groot feest met kwaliteitsband.

Hoe anders is dat bij sommige anderen! Daarvoor is de ring van het grootste belang. En men is dan vaak zeer wel bereid daar flinke bedragen voor neer te leggen. En daar hoef je niet eens erg je best voor te doen hoor. Een beetje zoeken online levert al snel resultaten op van ringen die in een set een slordige € 30.000 kosten. Hoppa, alsof je een emmer leeggooit!

Platina

Wist je overigens dat platina het meest edele metaal op aarde is en daardoor een veel-gebruikt materiaal bij het maken van ringen? Het is slechts weinig gevoelig voor blootstelling aan water en de lucht en heeft dus nauwelijks last van corrosie. Daarnaast is het onschadelijk voor mensen en wordt het niet snel dof; ideaal voor een fraai setje trouwringen dus!

Maar ieder voordeel heeft natuurlijk ook een nadeel: platina is namelijk ook één van de duurste metalen op aarde. En daardoor is een platina-ring vaak ook behoorlijk prijzig. Maar ach, je moet er iets voor over hebben om je geliefde voor eeuwig aan je te binden!

Legering

Overigens is het goed te weten dat een trouwring eigenlijk nooit uit puur platina of goud bestaat. Deze metalen zijn namelijk te zacht en dus gevoelig voor beschadigen bij dagelijks gebruik. Ringen zijn daarom altijd op basis van legeringen, een mengsel van meerdere metalen en daardoor sterker en slijtvaster. En precies daardoor kun je ringen bijvoorbeeld kopen in heel wat kleuren goud. Afhankelijk van de andere metalen wordt de standaard goudkleur dan bijvoorbeeld:

  • Rood – door een legering van goud, koper en een beetje zilver. En daarbij geldt: hoe meer koper, hoe roder de kleur geeft een steeds rodere kleur;
  • Wit – door een legering van goud en palladium;
  • Paars – door een legering van goud en aluminium.

Keuze genoeg dus voor als je trouwringen gaat kopen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.