Back to school? Lees hier alles over een bijbaan!

Inmiddels is jouw studie vast al een tijdje bezig en zul je wel gemerkt hebben dat het studentenleven behoorlijk wat geld kan kosten. Wellicht dat jij jouw ouders lief hebt aangekeken en zij jou nu ultiem sponsoren. Of heb jij jouw studielening op maximaal gezet? Het nadeel hieraan is dat je dan later met een giga schuld eindigt. Dus, kom jij ook elke maand geld tekort en wil jij extra geld bijverdienen? Ga dan op zoek naar een leuk bijbaantje!

Belangrijke zaken

Heb jij op de middelbare school al wel eens een bijbaantje gehad? Dan weet je wat er allemaal bij komt kijken. Maar is dit jouw eerste bijbaan? Dan gaan wij jou hier het een en ander uitleggen. Of wellicht is dit gewoon een opfrisser voor je.

– Belastingaangifte
Op jouw contract staat de optie om ‘loonheffing’ aan te vinken. Als dit jouw enige baan is moet je die altijd aanzetten. Hiermee kun je namelijk later geld terugvragen van de belasting. Doe dit altijd, een hoop studenten vergeten dit namelijk en dat is echt onwijs zonde. Ben jij het een keertje vergeten? Dan kun je jouw belasting nog tot maximaal 5 jaar in het verleden terugvragen (mits jij toen altijd jouw loonheffing aan had staan). Nog even wat extra informatie: als jij studiefinanciering ontvangt of hier recht op hebt maar niet gebruikt, kun jij jouw studiekosten niet terugvragen van de belasting.

– Minimumlonen
Het loon is stiekem uiteraard de belangrijkste reden waarom jij werkt. Hieronder volgt een tabel van minimumlonen, geldig vanaf 1 juli 2019.

13 en 14 jaar: dit wordt door de opdrachtgever zelf bepaald
15 jaar: €3,15
16 jaar: €3,62
17 jaar: €4,15
18 jaar: €5,25
19 jaar: €6,30
20 jaar: €8,39
21 jaar: €10,49
Deze minimumlonen gelden per uur en zijn op basis van als het bedrijf 36 uur als een fulltime werkweek beschouwt. Dit hangt van de sector af en staat vast in de mogelijke cao afspraken.

– Vakantiedagen en vrije dagen
Uiteraard heb jij ook recht op vakantiedagen of vrije dagen. Dit kun je uitrekenen door het aantal uur dat je per week werkt met 4 te vermenigvuldigen. Dit worden ook wel jouw wettelijke minimum uren genoemd. Vraag op tijd een vakantiedag of vrije dag aan en doe dit schriftelijk. Het kan zijn dat je op feestdagen al automatisch vrij hebt, maar dit hangt af van de sector waarin je werkt. Check hiervoor de cao of vraag dit bij diegene die er over gaat op jouw werk.
Daarnaast heb jij ook nog recht op vakantiegeld. Dit is mimimaal 8 procent van jouw bruto jaarsalaris en wordt altijd in mei of juni uitgekeerd. Het kan ook zijn dat dit al in jouw salaris inbegrepen is.

Hoe kom ik aan die bijbaan?

Maar hoe kom jij dan aan die leuke bijbaan? Schrijf op waar jij goed in bent, wat jij leuk vindt en wat jouw hobby’s zijn. Kun jij hiervan jouw bijbaan maken? Als student zijnde ben je al hartstikke druk, dan wil je natuurlijk wel een bijbaan die je echt leuk vindt en met plezier heen gaat. Zoek dus iets wat je leuk vindt, maar ook wat al in de richting van jouw studie ligt.
Zo bouw je alvast ervaring op in die richting en kun je er achter komen of dat echt is wat je later wilt worden. Plus het staat goed op jouw cv. Daarnaast kun jij je inschrijven bij een uitzendbureau. Check hier voor alle bijbanen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.