U wilt in Shell beleggen, kies dan een vorm die bij u past

Enige beleggingsvormen

Er zijn diverse manieren waarop u kunt beleggen in Shell. De waarde van een belegging wordt bepaald door het vertrouwen dat men heeft in het bedrijf en/of de beurswaarde ervan. De beurskoers bepaalt de beurswaarde. De beurskoers wordt bepaald door de intrinsieke waarde van de onderneming en opnieuw het vertrouwen dat men heeft in het bedrijf.

Aandelen

Aandelen is de meest bekende beleggingsvorm. Via een beurshandelaar kunt u beleggen in Shell aandelen door ze kopen. Doet het bedrijf het goed, maakt het dus winst en/of ziet de toekomst er positief uit, dan zal de koers van het aandeel stijgen. Verschijnen er negatieve berichten over het bedrijf, dan kunnen die de koers drukken.

Obligaties

Shell kan obligaties uitgeven, die in feite leningen zijn. Het bedrijf verplicht zich om bij het aflopen van de obligatie, de bezitter daarvan het oorspronkelijke bedrag terug te betalen plus de afgesproken rente. Obligaties worden op de beurs verhandeld. Wilt u uw obligaties verkopen, dan kunt u ze op de beurs aanbieden.

Opties

Met de aanschaf van een optie koopt u het recht om een hoeveelheid aandelen, binnen een bepaalde periode tegen een vooraf afgesproken prijs te kopen (call opties) of te verkopen (put optie). U kunt desgewenst een optie aanschaffen, die juist geld oplevert als de aandeelkoers zakt. Van een optie hoeft u geen gebruik te maken, als dat u niet uitkomt. Opties worden niet door Shell uitgegeven, maar door zogenoemde schrijvers. Met een koopoptie krijgt u dus geen aandelen in handen, in ieder geval niet onmiddellijk. Ook opties worden op de beurs verhandeld.

Futures

Een future lijkt op het eerste gezicht op een optie. Shell geeft die ook niet uit. Echter, bij een future bestaat er geen recht, maar is er de verplichting om bij afloop van de future aandelen te kopen of verkopen tegen de afgesproken prijs. U kunt een future voor relatief weinig geld aanschaffen en er een aardig winst mee maken, maar ook een aanzienlijk verlies moeten nemen. Om die reden worden futures zeker voor beginnende beleggers afgeraden.

Contract for difference (cdf)

Zoals de naam aangeeft, is de cdf een contract. Een cdf wordt niet op de beurs verhandeld. U koopt een cdf, die bijvoorbeeld betrekking heeft op het aandeel Shell, en afhankelijk van de koersontwikkeling in de contractperiode, betaalt de verkoper het verschil aan de koper of omgekeerd de koper aan de verkoper.

Beleggingsfondsen

Een beleggingsfonds belegt in effecten van diverse bedrijven. Er bestaat uiteraard geen beleggingsfonds dat alleen in Shell investeert. Het doel van een beleggingsfonds is risicospreiding. Er zijn diverse beleggingsfondsen, die beleggen in Shell aandelen met een bepaald percentage van het ingelegde geld. U zou kunnen speculeren op de waardeontwikkeling van de AEX-index, waarin Shell een van de zwaargewichten is. Aandelen in beleggingsfondsen worden op de beurs verhandeld.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.