Bescherming voor in de bouw

Als je in de bouw werkt kom je in aanmerking met verschillende gevaarlijke situatie, zoals hoogte, gevaarlijke stoffen, elektrocutie en explosies. Gelukkig zijn er veel verschillende manieren om jezelf en je omgeving te kunnen beschermen. Neem dit ook zeker niet voor lief! Het is heel belangrijk om jezelf te beschermen op een bouwplaats, een ongelukje zit in een klein hoekje.

Adembescherming

De FFP3 masker is het meest filterende masker die er is. Dit masker wordt voornamelijk gebruikt door mensen die in de bouw werken en daardoor in aanraking komen met giftige stoffen. Dit masker beschermt je voor minimaal 99% en zit zeer stevig rond je mond en neus. Het heeft namelijk maar een inwaartse lekkage rand van 2%. Zeker voor giftige stoffen en dampen zoals asbest en keramiek is het zeer belangrijk om jezelf hiervoor te beschermen. Er zijn ook andere mondkapjes die je kan gebruiken, deze beschermen echter niet voor giftige stoffen en dampen.

Hoofdbescherming

Het kan altijd zo gebeuren dat er iets naar beneden valt of dat je zelf valt en daarbij je hoofd blesseert. Daarom is het op veel bouw plekken verplicht om een hoofdbescherming te dragen. Hierbij kan je denken aan een helm. Ze hebben verschillende soorten maten en materiaal en het is belangrijk om te weten welke helm voor welke situatie past. Een helm beschermt namelijk niet alleen tegen loszittend materiaal en/of vallen maar ook tegen eventuele hoge of juist lage temperaturen. Dit zie je bijvoorbeeld bij de brandweer.

Oogbescherming

Chemicaliën, stofdeeltjes en hout zijn niet alleen gevaarlijk voor onze longen maar ook voor onze ogen. Natuurlijk hoort las- en hak werk hier ook bij. Om je hiervoor te beschermen, zijn er verschillende soorten brillen die je kan dragen. Dit kan gewoon een simpele veiligheidsbril zijn, deze glazen zijn gemaakt van gehard glas of polycarbonaat. De ruimzichtbril beschermd de ogen en eigen bril. Hierbij sluit het met je huid aan waardoor er niks doorheen kan komen zoals stof. Een lasbril beschermt je tegen het felle licht van de infraroodstraling en gelaatsbescherming beschermt het gehele gezicht als als alleen de ogen niet genoeg zijn.

Gehoorbescherming

In de bouw worden er veel verschillende soorten geluiden gemaakt. Deze geluiden kunnen erg hoog oplopen en als je daar elke dag mee in aanmerking komt kan het je oren beschadigen. Ook hierbij zijn er weer verschillende soorten maten en verschillen. Niet elke oorbescherming beschermt namelijk tegen een hoog aantal decibel. Je kan denken aan universele oordoppen, oorkappen, oordoppen en oorproppen.

Handbescherming

Het ligt eraan wat je in de bouw doet, maar als je veel in aanraking komt met chemicaliën, vonken en hitte, is het zeker verstandig om ook je handen te beschermen. Hiervoor hebben ze verschillende soorten handschoenen. Deze handschoenen moet je uitkiezen op het gebied waarvoor je ze gaat gebruiken. Als dat dus voornamelijk hitte is, moet je dus een handschoen hebben die daarvoor bestemd is. Voor gebruik moet je de handschoenen altijd goed controleren.

Voetbescherming

De bescherming van de voeten moeten we niet vergeten. Hiervoor zijn schoenen met S3-codering aangeraden. Deze hebben onder andere een stalen tussenzool, veiligheidsneus en gesloten neus.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.