Cilindersloten als basis van uw deurbeveiliging

Cilindersloten vormen de basis van uw deurbeveiliging. En deurbeveiliging vormt weer een onderdeel van u veilig voelen in uw eigen huis. Om dat veilige gevoel extra kracht bij te zetten voldoen de meeste cilindersloten aan Stichting Kwaliteit Gevelbouw keurmerk. Ofwel SKG. Welk slot u nodig heeft en wat de voordelen zijn van cilindersloten, leest u in dit artikel. Ook leggen we uit wat het mag kosten.

Wat zijn cilindersloten?

Eigenlijk geeft de naam het al prijs: cilindersloten werken met een cilinder. Dat betekent dat u de juiste sleutel moet gebruiken. Alleen dan kunt u de sleutel draaien en de deur openen. Heeft u niet de juiste sleutel? Dan kunt u deze wel in het slot steken, maar niet draaien. En dus niet openen. 

Cilindersloten zijn slechts een onderdeel van het complete veiligheidsslot. Naast de cilinder wordt de veiligheid van een deurslot ook bepaald door type insteekslot, het deurbeslag en de sluitkom met de sluitplaat

Welk cilinderslot heb ik nodig?

Er zijn twee soorten cilindersloten:

  • Mechanische cilindersloten: deze opent u met een sleutel of draaiknop
  • Elektronische cilindersloten: deze elektrische sloten opent u met behulp van een druppel, RFID tag, elektronische sleutel of smartphone

Welke u nodig heeft is afhankelijk van u het liefst de beveiliging ziet. En dat kan voor u thuis een ander verhaal zijn dan bij u op de zaak.

Gelijksluitende cilinders: u heeft maar 1 sleutel nodig

Een voordeel van veel cilinders is dat ze gelijksluitend zijn. Dat houdt in dat u  alle sloten met dezelfde sleutel kunt bedienen. Als al de deuren van uw woning over een zelfde standaard deurdiktes beschikt, kunt u het beste de standaard cilindersets kopen. Wanneer er verschillende deurdiktes aanwezig zijn, dan is het mogelijk om een cilinder op maat samen te stellen. 

Extra beveiligd met SKG***

De meest gebruikte cilinders voldoen aan SKG**. Dit is een certificaat dat de beveiliging van het slot aangeeft. SKG** is overigens niet bestand tegen de populaire inbraakmethode kerntrekken. Dat zijn de SKG*** cilindersloten wel. Bij kerntrekken schroeft een inbreker een schroef in de cilinder. Vervolgens trekt deze het met cilinder en al uit het slot. Zo krijgt de inbreker vrij eenvoudig en snel toegang tot de ruimte. Dat kan al binnen 20 seconden zijn. Daarnaast zijn SKG*** sloten ook beveiligd tegen klopsleutels en lockpicken. 

Sleutelcertificaat voorkomt duplicaten

Wanneer u een SKG slot heeft, krijgt u er een certificaat bij. Een soort pasje wat u bij de aankoop van de cilindersloten ontvangt. Wilt u een sleutel bij laten maken? Dat kan, maar dan alleen als u het bijbehorende certificaat kunt laten zien. Op die manier kunnen onbevoegden nooit een kopie van uw sleutel in hun bezit krijgen.

Voor meer woonblogs kun je ook eens een kijkje nemen op de websites van 4kleuren.nl en woontrendsinfo!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.