Compositie tips voor fotografie

Compositie is het positioneren van bepaalde objecten ten aanzien van de achtergrond en het gehele fotokader. Compositie is voor alle vormen van fotografie erg belangrijk, het kan een foto maken of breken. Vooral voor hobbyfotografen kan het wel eens misgaan, een fotostudio uit Utrecht geeft een aantal voorbeelden van andere composities om je foto’s interessanter en origineler te maken.

Voorgrond en diepte

Een foto is natuurlijk tweedimensionaal, toch kan je door te werken met de voorgrond en diepte en foto een soort 3D effect mee geven. Door het prominent plaatsen van één of meerdere voorwerpen op de voorgrond veel diepte meegeven op een foto. Het is hierbij wel belangrijk dat het om interessante voorwerpen gaat.

De regel van derden

De regel van derden is een compositieregel die tegenwoordig meestal standaard worden opgenomen in de live weergavemodus van de camera. De regel van derden is een raster van 9 gelijke rechthoeken, drie aan de onderkant, het midden en aan de bovenkant. Hierbij is het de bedoeling dat de belangrijkste onderwerpen van de foto op één van de lijnen of kruispunten zit. Standaard is de mens geneigd om het onderwerp precies in het midden van de foto’s te plaatsen, zo wordt de foto echter niet altijd interessant. Door het toepassen van de regel van derden zal de foto een stuk aantrekkelijker worden.

Isoleer het onderwerp

Door het onderwerp van de foto te isoleren kan je op een eenvoudige manier de compositie vereenvoudigen, dit wordt dan ook veel gebruikt bij portretfotografie. Met een kleine scherptediepte kan je al relatief simpel het onderwerp isoleren, als je dit combineert met een groot diafragma maak je de achtergrond wazig waardoor de aandacht op het onderwerp komt.

Verander je standpunt

Standaard blijven fotografen natuurlijk staan om vanaf ooghoogte een foto te nemen, je kan de compositie echter een stuk origineler en interessanter maken door vanaf een lager of hoger standpunt de foto te maken. Veel natuurfotografen liggen daarom ook regelmatig op hun buik op zoek naar het perfecte shot.

De regel van ruimte

Door de ruimte in de bewegingsrichting van je onderwerp vrij te laten geef je de compositie meer aandacht mee en tegelijkertijd zorg je ervoor dat het gevoel van beweging versterkt wordt. Als voorbeeld kan je altijd een rijdende auto nemen, er moet beduidend meer ruimte voor de auto zijn dan erachter, deze ruimte suggereert dat de auto verder die kant op zal gaan. Met de regel van ruimte kan een foto veel interessanter worden gemaakt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.