De beste combinaties van wijn en spijs

“Rode wijn past goed bij vleesgerechten en witte wijn bij visgerechten,” is iets wat je vaak hoort. Dit is echter niet per se waar. De kleur van de wijn zegt niet per se iets over hoe deze samengaat met een gerecht. Maar welke vuistregels kun je dan wel gebruiken bij het combineren van wijn en spijs? We leggen je hier enige basisprincipes uit.

Smaak van een gerecht

Het is aan te raden om de smaak van je wijn aan te passen aan de smaak van je voedsel. Bij een zuur gerecht past een zure wijn, bij een pikant gerecht een zoete wijn, bij zout of hartig eten past een wijn met een toon van eiken en bij neutraal smakend voedsel, zoals ongekruide groenten past een neutrale (lichte) wijn.

Zuur

Bij een salade met zurige dressing of een gerecht met veel ingelegde groenten is het lekker om een zure wijn te drinken. Door eerst een slokje van je wijn te nemen, voordat je aan je gerecht begint, wennen je smaakpapillen alvast aan de zure smaak en zullen wijn en spijs samen fris smaken.

Pikant

Pikant eten zorgt ervoor dat je mond gevoeliger wordt en smaken sterker ervaren worden. Een sterke wijn zal daarom te sterk smaken. Een zoete wijn zal juist wel samengaan met pikant eten, omdat zoet een zachte smaak is.

Hartig of zout

Wijn die gerijpt is op eikenhout heeft een redelijk bittere smaak. Zoute en bittere smaken neutraliseren elkaar en door ze te combineren komen beide smaken beter tot hun recht.

Zoet

Niet alleen bij desserts smaakt een zoete wijn goed, ook een saus of iets dergelijks kan een gerecht zoet maken. Bij een zoetig hoofdgerecht zul je niet zomaar een port of er stroperige wijn drinken, maar mogelijk wel eentje die relatief zoet is, zoals een zoete chardonnay.

Neutraal

Neutraal smakende gerechten, zoals soepjes, sushi of vis vragen om een neutrale wijn. Je wilt immers niet dat of het gerecht of de wijn erg overheerst.

Regio

Opvallend genoeg smaakt een wijn uit een bepaalde streek goed bij bepaalde streekgerechten. Dit zou kunnen komen omdat de wijnmakers de smaak hebben afgestemd op de lokale keuken. Met deze basisprincipes kun je een redelijk passende wijn uitkiezen bij een gerecht. Als je meer expert wilt worden hierin, kun je een cursus over wijn en spijs volgen bij Wijnstudio.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.