Het ultieme vervoersmiddel! De elektrische step

Het vervoersmiddel van de toekomst

Vooral voor mensen die midden in de stad wonen is een elektrische step echt een uitkomst. Zo heb je geen auto nodig, hoef je niet in de file te staan en kan je toch zonder zweetdruppels op je voorhoofd op de plaats van bestemming aankomen. Omdat de steps aangedreven worden door elektriciteit is het ook nog eens milieuvriendelijk.

Als je wat langere afstanden moet reizen dan is het heel eenvoudig te combineren met het openbaar vervoer. De elektrische steps zijn meestal makkelijk inklapbaar en kunnen dan zonder extra kosten meegenomen worden. Dit in combinatie met het feit dat de aanschafprijs van een e-step niet zo hoog ligt, maakt de elektrische step het perfecte vervoersmiddel voor ons.

Elektrische steps die wel legaal zijn voor de openbare weg

Veel mensen die op de openbare weg rijden met hun elektrische step zijn niet op de hoogte van de regels en riskeren een boete of zelfs inbeslagname van hun e-step. Helaas is er in Nederland nog geen goede wetgeving rond het gebruik van e-steps zoals in andere landen in de EU.

Toch zijn er genoeg mogelijkheden om op een elektrische step te rijden in Nederland.

De elektrische step

Op de openbare weg rijden met je elektrische step

Er zijn een paar mogelijkheden om toch op de openbare weg te mogen rijden in Nederland. Zo zijn er bijvoorbeeld elektrische steps die goedgekeurd zijn als bromfiets. De Veeley V5 is hier een goed voorbeeld van. Deze elektrische step voldoet aan alle veiligheidseisen en is gekeurd als snor of bromfiets. De bestuurder van de e-step moet dus wel in het bezit zijn van een AM-rijbewijs en een WA-verzekering is ook verplicht. De maximale snelheid is 25 of 45 kilometer per uur. Dit is afhankelijk van het type keuring.

Een andere mogelijkheid is een step die als bijzondere bromfiets gekeurd is. De Kickbike E-Cruiser Max is een voorbeeld hiervan. De Kickbike E-Cruiser Max wordt momenteel in Roermond getest als deelstep op de openbare weg. Hiervoor is een rijbewijs niet nodig. Een WA-verzekering is wel verplicht net als een minimale leeftijd van 16 jaar.

De laatste mogelijkheid is een elektrische step met stepondersteuning. Deze kan dus niet op eigen kracht rijden, maar met deze step zal je eens in de paar seconden moeten steppen. De Micro M1 Colibri NL is een elektrische step met stepondersteuning. Aan deze e-step zitten verder geen regels gebonden. Dus een rijbewijs of een verzekering zijn hier niet voor nodig.

De bestverkopende elektrische step van 2020

De bestverkopende elektrische steps zijn de steps van Xiaomi. Dit komt door de enorm goede prijs-kwaliteitverhouding. Ook het strakke design valt bij veel mensen in de smaak. Inmiddels is Xiaomi gekomen met een opvolger voor de vertrouwde Xiaomi M365 en de Xiaomi M365 Pro. Namelijk de Xiaomi M365 1S en de Xiaomi M365 Pro 2. Hierbij is de prijs hetzelfde gebleven. Zo heeft de Xiaomi M365 1S nu een digitaal scherm, waar de snelheid afgelezen kan worden. Ook heeft het remsysteem van de M365 1S een upgrade gekregen in vergelijking met de oudere versie. Bij de Xiaomi M365 Pro 2 is het batterijmanagementsysteem verbeterd, heeft hij fellere lampen en betere banden gekregen.

Legaliseren van de elektrische step

Op zaterdag 22 augustus was er een demonstratie om kleine elektrische voertuigen te legaliseren. Ongeveer 200 deelnemers zijn naar Den Haag gegaan en hebben hier deelgenomen aan een groepsrit van kleine elektrische voertuigen. De groepsrit eindigde in het binnenhof. De actie is goed verlopen en er is veel media-aandacht door gekomen. Het ministerie heeft toegezegd dat ze aan het einde van het jaar met een plan gaan komen om een breder toelatingskader voor de kleine elektrische voertuigen te hebben.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.