De Lijn gaat volledig elektrisch rijden!

Het bekende openbaarvervoermaatschappij De Lijn verkoopt binnenkort veertig oude passagiersbussen op een veilingswebsite. Geïnteresseerden kunnen al vanaf € 450 meebieden op een lijnbus. De kopers moeten echter wel logo’s en teksten van de lijnbus afhalen voor ze met het voertuig de openbare weg op mogen.

De veiling

De lijn zet veertig lijnbussen vanaf 25 februari in een lot, waarop tot halverwege maart geboden kan worden. Het gaat hier om de kleine en middelgrote lijnbussen die zo’n vijftien jaar zijn gebruikt en bij sommige bussen staat er zo’n 500.000 kilometer op de teller. Het is als particulier mogelijk om mee te bieden, maar De Lijn gaat er van uit dat er alleen hobbyisten en buitenlandse kopers op de veiling afkomen. Dit zullen kopers zijn die uit zijn op onderdelen van de bussen.

Enkele voertuigen kunnen zelfs de openbare weg nog op en zien er van binnen en buiten nog goed uit. vanaf 450 euro kunnen geïnteresseerden al bieden. Wel komen hier nog zo’n 17% veilingskosten en 21% btw bij.

De veilingswebsite geeft aan dat bestuurders alle verwijzingen op de bus echt verwijderd moeten hebben voordat ze met de bus de weg op gaan. Anders zijn de bussen niet toegestaan om op de openbare weg te rijden. De woordvoerder Tom van de Vreken grapt: “Als ze met een Lijnbus willen rijden, dan mogen ze altijd voor ons komen werken”.

Normen

Het is echter niet erg waarschijnlijk dat er nog bussen zullen opduiken op de openbare weg. De voertuigen rijden namelijk op een Euro 2-motor die niet voldoen aan de moderne uitstoot normen van 2019. De bussen mogen grote steden niet betreden, daar zijn namelijk lage-emissiezones ingesteld.

De Lijn is al jaren bezig met het vergroenen van hun wagenpark, daarbij worden oude bussen vervangen door voertuigen met nieuwe motoren die voldoen aan de euro 6-norm. Vorig jaar heeft De Lijn zo’n driehonderd nieuwe voertuigen gekocht en komend jaar komen er nog ruim driehonderd voertuigen bij. Al deze nieuwe voertuigen kunnen op termijn worden aangepast om vervolgens elektrisch te gaan rijden. Het doel van De Lijn is dan ook om in 2025 in alle stadskernen elektrisch te kunnen rijden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.