Dingen die je echt moet weten over wijn

Wijn is lekker! Het maakt niet uit van wat voor wijn jij houdt of wat jij wijn noemt, maar er zijn wel officiële bepalingen over wat wijn is, hoe het hoort te worden gemaakt en hoe de verschillende smaken ontstaan.

Hoe wordt wijn gemaakt?

Het essentiële van wijn is de druivensap. Vaak worden eerst steeltjes en dergelijke eruit gefilterd, omdat deze een bittere smaak aan de wijn geven. Daarnaast wordt er gist aan het druivensap toegevoegd en wordt het mengsel op fles, in een vat of in een tank gerijpt. De gist zorgt ervoor dat alle suiker in de wijn wordt omgezet in alcohol. De wijn wordt vervolgens vaak gefilterd met visslijm, caseïne of gelatine en vervolgens gebotteld. Soms wordt wijn ook op de fles gerijpt.

Vaak worden biologische wijnen geklaard met kleiachtige mineralen. Hier staat overigens niets over op het etiket, omdat de stoffen niet achterblijven in de wijn. Sommige wijnen hebben een veganistisch keurmerk. Dan weet je zeker dat er geen vreemde dierlijke lichaamssappen in het productieproces zijn gebruikt. Verder wordt er vaak sulfiet toegevoegd aan de wijn om de wijn beter houdbaar te maken.

Rode wijn wordt altijd van rode druiven gemaakt, maar witte wijn wordt soms ook van rode druiven gemaakt. Als de rode-druivenschillen niet mee worden geweekt in het rijpingsproces, wordt de wijn wit. Normaal gesproken wordt witte wijn echter wel van witte druiven gemaakt. Verder wordt rosé doorgaans van alleen rode druiven gemaakt. Veel mensen denken dat rosé tot stand komt door rode en witte wijn te mixen, maar dit is in Europa in principe verboden.

Hoe komen verschillende smaken tot stand?

De verschillen in smaak zijn te wijten aan verschillende druifsoorten, regio’s waar de druif groeit, rijpingstechnieken, rijpingstijden en nog meer factoren. Het is officieel verboden om smaken aan wijn toe te voegen. Als er bijvoorbeeld een hint van eikenhout proeft, komt dit waarschijnlijk door het soort hout waarin de wijn is gerijpt. Ook de druiven zelf kunnen ervoor zorgen dat een wijn een smaak krijgt die je doet denken aan iets anders, zoals citroen. Ook tijdens de gisting kan een bepaald aroma ontstaan.

Dit was even wat basiskennis over wijn. Als je je wijnkennis serieus wilt uitbreiden is het aan te raden om een wijncursus in Amsterdam, Utrecht of Den Haag te volgen.

Bron: https://wijncursus.nl/

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.