Een ecosysteem midden in je huiskamer

Een prachtige grote glazen fles of bokaal vol met groene plantjes en afgesloten door een kurken dop. Je ziet ze steeds vaker opduiken op hippe instagrampagina’s, de mini-ecosystemen die ook wel een planten terrarium genoemd worden. Waar komt dit idee vandaan, hoe verloopt het onderhoud van deze eyecatchers en is het iets voor jou? In dit artikel nemen we het allemaal onder de loep.

Een mini-eco wat?

Wanneer je kijkt naar de planten terrariums zie je waarschijnlijk in eerste instantie gewoon een mooie glazen pot met verschillende planten, wat mos en eventueel wat stenen ter decoratie. Maar als we verder kijken en de naam van het object ontleden ontdekken we dat het hier gaat om een volledig ecosysteem dat zich op een kleine oppervlakte in stand houdt. Maar wat is een ecosysteem juist? Een ecosysteem is een verzameling van levensgemeenschappen zoals dieren, planten en micro-organismen (ook wel de biotische factoren genoemd) in combinatie met abiotische factoren (alles wat niet leeft, zoals lucht, water, warmte, bodem, voedingsstoffen etc.). De combinatie van al deze eigenschappen zorgt ervoor dat het ecosysteem kan blijven bestaan. Het grootste ecosysteem dat wij kennen is de aarde zelf. Op kleinere schaal kunnen we eens kijken naar een loofbos. Hierin staan bomen en struiken die als voedsel dienen voor de insecten. De insecten zijn op hun beurt weer het voedsel voor de vogels die in het bos rondvliegen. De aanwezige bacteriën zorgen voor de verwerking van al het dode organisch materiaal. De werking van de planten terrariums is te vergelijken met een “normaal” ecosysteem. Alleen wordt in dit geval het systeem zeer specifiek afgebakend doordat het in een pot of fles gehouden wordt.

Enkele plantjes in een pot en klaar?

Om een goed afgesloten ecosysteem plant te maken hebben we verschillende zaken nodig. Allereerst dient er een goede basis te zijn. Vaak bestaat de basis uit een laag steentjes of hydrokorrels die een goede doorloop van het water garanderen. Hierboven voegt met een laag verbrokkelde houtskool aan toe om het risico op schimmels zo laag mogelijk te houden. Als laatste heb je natuurlijk een goede laag potgrond nodig om de plantjes te kunnen kweken. De meest gebruikte planten zijn graslelies, vetplanten, cactussen, varens etc. Dit zijn allemaal planten die op zich weinig onderhoud vragen. Na het planten voegt men het mos toe aan het geheel en wordt het terrarium bewaterd.

Jouw eigen planten terrarium

Ben je na het lezen helemaal onder de indruk van dit mini systeem? Dan kun je zelf lekker aan de slag gaan door om te beginnen een mooie glazen fles te zoeken op je zolder of in je decoratie- of plantenwinkel. Een plantenterrarium past in elke woning en je hebt er niet per se veel ruimte voor nodig. Je hoeft je ook geen zorgen meer te maken over het vergeten water geven aan je plantjes. Het ecosysteem is zelfvoorzienend.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.