Een hangmat ophangen of in een standaard?

Een hangmat is misschien wel één van de meest relaxte producten ter wereld. Het doel van een hangmat is dan ook om te relaxen. Het enige niet relaxte aan een hangmat is dat je deze moet ophangen. Natuurlijk kun je ook een standaard kopen, maar daar zit weer een prijskaartje aan.

De hangmat ophangen

Voordat je de hangmat ergens wilt gaan ophangen is het verstandig om de controleren of te punten waaraan je de hangmat gaat ophangen wel sterk genoeg zijn. Niet iedere balk, muur of tak is stevig genoeg om een hangmat aan te hangen. Bij twijfel zal ik een ander ophangpunt zoeken of als je de ruimte hebt kiezen voor een standaard.

De afstand berekenen
Als je de juiste punten hebt gevonden kun je de afstand berekenen. Wanneer de ruimte tussen de twee ophangpunten groter is dan twee meter kun je dit eenvoudig oplossen door haken met touw te gebruiken. Maar is de ruimte tussen de twee ophangpunten korter dan heb je een probleem. Je kunt dit oplossen door een knoop te leggen in de touwen van de hangmat, hierdoor wordt de totale lengte van de hangmat korter. Wel komt hierdoor een belasting op een bepaald deel van de touwen, op langer termijn dus geen goede oplossing.

De hoogte bepalen
Wil je een hangmat ophangen dan is de hoogte van de ophangpunten erg belangrijk. Je wilt natuurlijk niet dat je op de grond hangt. Een ideale hoogte van de ophangpunten is ongeveer 180cm. Daarom is het belangrijk dat beide punten op ongeveer 180cm hangen. Als je de hangmat ophangt op 180cm dan zit er zo’n 40 tot 50cm tussen de hangmat en de grond.

Hangmat ophangen hoogte

 

Hangmat ophangen aan de muur
Mocht je de ruimte hebben om je hangmat tussen twee muren op te hangen dan heb je veel geluk want een muur is stevig en doet de lig comfort ten goede. Als het ophangpunt stabiel is dan zal de hangmat namelijk prettiger liggen. Een muur schommelt namelijk niet mee in tegenstelling tot een boom.

Hangmat ophangen aan een boom
Dit is wellicht de meest bekende vorm om een hangmat op te hangen. Het is wel belangrijk dat de boom dik genoeg is om genoeg gewicht te kunnen dragen. Bij een boom kun je het beste een trouw gebruiken, deze kun je ook weer gemakkelijk verwijderen. Zorg er wel goed voor dat het touw niet naar beneden kan zakken.

Hangmat met standaard

Een hangmat met standaard is de ultieme oplossing voor de gene die geen ophangpunten hebben of gewoon snel gebruik willen maken van hun hangmat. Je kunt de hangmat zo ook gemakkelijk verplaatsen naar de zon of juist naar de schaduw. Een hangmat met standaard is echter wel een stukje duurder.

Een houten hangmat standaard
Een houten standaard ziet er goed uit, maar is een stuk zwaarder wat de ‘m lastiger te verplaatsen maakt. Het opbergen is ook een flinke klus, je moet de houten hangmat standaard weer uit elkaar schroeven. Dit duurt gemiddeld zo’n 15 minuten.

Een metalen hangmat standaard
Een andere optie is een metalen hangmat standaard. Deze hangmat standaard is wat lichter en gemakkelijker te verplaatsen. Er zijn verschillende soorten standaarden te verkrijgen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.