Een verblijfsvergunning in Nederland

Een verblijfsvergunning krijgen kan een heel gedoe zijn. Niet iedereen krijgt dit zomaar en er gaat een langdurig proces aan vooraf. Toch moet iedereen die langer dan 90 dagen in Nederland wil verblijven en vanuit een land buiten de Europese Unie komt een verblijfsvergunning aanvragen. Doordat dit een enorm complex en langdurig proces kan zijn, hebben veel mensen hier hulp bij nodig. Een inzicht in wat er allemaal bij zo’n aanvraag komt kijken leest u in deze blog.

Het begint bij een MVV

Als u als buitenlander van plan bent om een langere tijd in Nederland te verblijven, dient u in het bezit te zijn van een MVV (Machtiging tot Voorlopig Verblijf). Let erop dat dit al geregeld moet zijn voor u naar Nederland afreist. Als u niet in het bezit bent van een MVV, heeft u ook geen recht op een verblijfsvergunning. Wanneer u dan eenmaal in Nederland aankomt met uw MVV, gaat u over op de TEV (Toelating en Verblijf) procedure voor een verblijfsvergunning. Dit verloopt allemaal in Nederland via de Immigratie- en Naturalisatiedienst.

Alles over de procedure

Inburgeringsexamen

Voordat u een verblijfsvergunning kunt krijgen, moet u het basisexamen ‘Inburgeren in Nederland’ voltooien. Dit zijn vragen over de Nederlandse cultuur, tradities, normen en waarden, maar natuurlijk ook de Nederlandse taal. Als u deze toets heeft afgerond, kunt u verder in de procedure.

Dubbelcheck al je documenten

Op de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken is te vinden welke documenten wel geldig zijn in Nederland en welke niet. Niet alle documenten van alle landen worden namelijk zomaar geaccepteerd. Kijk dus vooraf goed na of documenten uit uw land van herkomst geaccepteerd worden. Als dit niet het geval is, moeten deze documenten namelijk eerst gelegaliseerd worden of voorzien van een bepaalde stempel uit het land van herkomst.

Het inkomen

In deze gehele procedure gaan flink wat administratieve kosten zitten. Het ministerie zal vooraf daarom ook altijd uw inkomen in afweging nemen om te kijken of u al deze kosten kunt dekken. Advocatenkantoren gespecialiseerd in vreemdelingenrecht kunnen u hierbij altijd meer inzicht in geven.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.