Enkele materialen die je in het boerenbedrijf nodig zal hebben

Er zijn in Nederland slechts 80.000 boeren, maar samen zijn ze toch verantwoordelijk voor de na de Verenigde Staten grootste landbouwexport ter wereld. Maar ondanks hun gigantische productie weten de meeste mensen eigenlijk vrij weinig over wat er allemaal in de agrarische sector gebeurt. Daarom hebben wij een aantal artikelen geschreven waarmee we iedereen wat meer over het boerenbedrijf willen leren, zodat het aantal mensen dat nog denkt dan melk uit de fabriek komt naar nul kan. In dit artikel zullen we het over enkele materialen uit de landbouw hebben. We zullen het over materialen die gebruikt worden bij de klauwverzorging en landbouwplastic hebben. Op het eerste gezicht misschien niet de meest interessante onderwerpen, maar beiden zijn hartstikke belangrijk.

Klauwverzorging: ook koeien gaan naar de manicure

Manicure lijkt misschien het exclusieve domein van mensen, maar ook koeien maken er graag gebruikt van, sterker nog, koeien hebben een manicure nodig om te overleven. Dit is namelijk omdat koeien zonder de juiste klauwverzorging koeien last kunnen krijgen van allerlei klauwaandoeningen, sommige van deze aandoeningen kunnen er zelfs voor zorgen dat de koe kreupel raakt. Iets dat bij zo’n groot dier zelfs tot de dood kan leiden. Niet wenselijk is dus een klein woord voor klauwaandoeningen. Daarom hebben boeren allerlei gereedschappen om de klauwen van hun koeien te verzorgen, denk bijvoorbeeld zelfs aan voetbaden.

Haal de koeienmanicure naar de stal met een klauwbekapbox

Meestal moet er een specialist ingeschakeld worden om de koeien klauwverzorging te regelen. Hoewel een externe specialist wel heel goed is in het verzorgen van de klauwen van een koe is de specialist best wel prijzig, en duurt het even tot de specialist er is. Daarom bestaat er ook een klauwbekapbox. Dit stuk gereedschap zorgt ervoor dat de boer ook een deel van de klauwverzorging zelf kan doen, dit zorgt ervoor dat de klauwen van een koe wanneer dat nodig is verzorgt kunnen worden, en klauwaandoeningen eerder voorkomen kunnen worden. Zie het als een nagelschaar: jij gaat ook niet voor alle nagelverzorging naar een manicure, als je überhaupt al gaat. Met een klauwbekapbox kan de boer ook best veel zelf doen.

Hoe folie planten beschermt – en sommige gewassen mogelijk maakt

Het weer is niet altijd even goed voor de gewassen die in het veld staan. Daarom is landbouwplastic er om ervoor te zorgen dat de gewassen tegen de elementen beschermd blijven. Ook zorgt het plastic ervoor dat gewassen een kleine kas om zich heen krijgen, zo hebben ze het eerder en langer lekker warm, waardoor ze beter groeien. Maar landbouwplastic doet meer dan alleen beschermen: het maakt bepaalde gewassen ook mogelijk. Witlof en witte asperges zijn hier een voorbeeld van. Beide gewassen groeien niet (goed) in het licht. Zwart landbouwplastic zorgt ervoor dat de planten in het donker blijven. Witlof wordt namelijk helemaal geen eetbaar gewas als er licht op komt, en witte asperges worden door zonlicht groen. Hoewel groene asperges ook lekker zijn hebben sommigen toch echt liever witte asperges, en dit is ook volledig begrijpelijk.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.