Hoe ongezond is veel zitten?

Natuurlijk weten we het wel, maar er ook naar leven is best wel eens lastig: veel zitten is ongezond. En dus proberen veel werkgevers hun personeel meer te laten bewegen. Met meer of minder resultaat…

Actie ondernemen

Als je gestrest leeft en daarbij ook nog eens veel tijd zittend doorbrengt kan dit slecht zijn voor je stofwisseling. Om nog maar te zwijgen van de verhoogde risico’s op hart- en vaatziekten. En uit onderzoek blijkt dat door te veel zitten misschien wel 10% van alle volwassenen vroegtijdig sterft. Voorwaar een cijfer om even goed op je te laten inwerken en om actie op te ondernemen.

Een populair product om het te veel zitten tegen te gaan is het zogenoemde zit-sta bureau. Aan dit, eventueel elektrisch, in hoogte verstelbaar bureau kan zowel zittend als staand worden gewerkt en dat is voor veel werkgevers een reden tot aanschaf over te gaan om zo te zorgen voor ergonomische verantwoorde werkplekken. Ze gaan op die manier de strijd aan met rug-, schouder- en nekklachten die zorgen voor uitval van personeel.

Vele uitvoeringen

De zit-sta bureaus die vandaag de dag verkrijgbaar zijn bij bedrijven als Ikea en OfficeCity zijn er in vele uitvoeringen en maten en zijn over het algemeen in te stellen op werkhoogtes van 65 (laag-zittend) tot 130 centimeter (hoog-staand). En afhankelijk van de uitvoering krijg je natuurlijk te maken met verschillende prijsklassen; van een redelijk eenvoudig bureau voor rond de € 150,- tot volledig elektronisch instelbare bureaus van ruim boven de € 1.000,-.

Houd er wel rekening mee dat een zit-stabureau niet zomaar de oplossing is voor de negatieve gevolgen van langdurig zitten. Want bij verkeerd gebruik kan het zelfs zorgen voor extra klachten. Het is namelijk niet serse het zitten dat de boosdoener is, maar het te lang achter elkaar één houding aanhouden. En dat kan natuurlijk ook achter een zit-sta-bureau. En daarbij kan een uur achter elkaar achter je bureau staan ook slecht zijn. Zorg dus, met of zonder in hoogte verstelbaar bureau, voor voldoende afwisseling. Maak regelmatig een loopje (even koffie halen) en gebruik de lunchpauze voor een echte wandeling. Je kunt er dan weer een tijdje tegenaan.

Bureaustoel

En nog een aandachtspunt: zorg altijd voor een goede, op de lichaamsbouw afgestemde bureaustoel. Want als je je moderne bureau in de zitstand gebruikt, moet dat natuurlijk wel op een ergonomisch verantwoorde manier. Denk daarbij aan een bureaustoel met in hoogte instelbare rugleuning, een in hoogte instelbare zitting, goed instelbaar armleuningen, een instelbare kanteldruk en een kantelstand die is vast te zetten. Dan beland je niet van de regen in de drup…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.