Je gazon sproeien: de beste tips

Iedereen die een tuin heeft, weet dat het belangrijk is om het hele oppervlak gelijkmatig en regelmatig te besproeien. Net zoals mensen en dieren heeft gras ook voeding, water en energie nodig. Energie krijgt het uit de zon, voeding uit de bodem en water van een regenbui. Helaas kun je niet precies plannen wanneer het gaat regenen dus is het noodzakelijk om je gazon regelmatig te bewateren. In deze blog worden een aantal waardevolle tips gedeeld die jou helpen je gazon tip-top te houden in de zomer.

Zoek uit wat voor grond je hebt

Het type grondsoort in je tuin heeft consequenties voor de flora and fauna in de tuin. Belangrijk is dus om te weten wat voor een grondsoort er bij jou ligt. De meest voorkomende grondsoort in Nederland zijn; zand, klei, leem of veen. Welke grondsoort er bij jou ligt hangt erg af van de plek waar je woont. Ligt je gazon op zandgrond dan zakt het water sneller weg en moet je vaker sproeien!

Sproei in de ochtend

De ochtend is het beste moment van de dag om het gazon te besproeien. Op deze manier geef je het gras de hele dag de tijd om het water op te nemen voordat het nacht is. Het voordeel hiervan is dat schimmels minder kans krijgen om zich in je tuin te nestelen. Ook is de zon nog niet op het hoogtepunt in de ochtend waardoor de kans dat het gras verbrand een stuk minder groot is. De reden dat gras kan verbranden door water is omdat de druppels kunnen fungeren als vergrootglas. Zodra hier een zonnestraal op schijnt verbrand het grasblad. Op uiterst warme dagen (boven de 30 graden) kun je ook aan het einde van de dag, wanneer de zon net onder gaat, licht sproeien. Dit zorgt ervoor dat het gazon een klein beetje afkoelt. Zorg wel dat het gazon genoeg tijd heeft om te drogen voor de nacht!

Sproei veel

Het is beter om een langere periode te sproeien dan heel vaak een korte periode. Door vaak een korte periode te sproeien krijg je minder sterk gras. Dit komt doordat niet de gehele bodem wordt bevochtigd en de graswortels hier zichzelf ook niet gaan nestelen. Zodra je de bodem good nat maakt zullen de graswortels zich dieper gaan nestelen waardoor je sterker gras krijgt. Echter, zodra je net graszaad hebt gezaaid moet je het omgekeerde doen. Het is belangrijk de je het gras goed nat houdt maar een goede dosering is belangrijk. Het is beter om 4x per dag licht te sproeien dan 1x per dag zwaar.

Vang water op in een regenton

Door regenwater op te vangen in een waterton, of bak druppen er letterlijk honderden liters water binnen. Dit water kan je goed gebruiken voor de besproeiing van je tuin. Het opgevangen regenwater bevat minder kalk en zouten dan kraanwater dus is super goed voor je gazon!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.