Leuk uitje in Amsterdam: zelf varen op de grachten

Amsterdam is een stad waar veel te beleven is, maar in de straten van het centrum kan het erg druk zijn door de enorme hoeveelheid toeristen. Een manier om die te ontlopen is om het water op te gaan en vanaf daar de hele stad te verkennen. Een boot huren in Amsterdam is leuk om te doen met vrienden, familie of collega’s, vooral met lekker weer.

Zelf varen

Voor sommige boten zul je een vaarbewijs moeten hebben om die te mogen besturen, maar bij veel bootjes die te huur zijn niet. Dit is afhankelijk van de grootte van de boot en de maximumsnelheid die deze kan varen. Voordat je gaat varen, krijg je instructies over hoe je een goede kapitein kunt zijn. Zaken die hierbij belangrijk zijn, zijn dat je rechts aan moet houden op het water, bepaalde wateren niet op mag, voorrang verleent aan boten van rechts, voorrang verleent aan grote boten, vaart mindert bij onoverzichtelijke punten (zoals bruggen en bochten) en je aan de maximumsnelheid houdt.

Meer praktische informatie

Bij Canal Motorboats Amsterdam zijn de bootjes bijvoorbeeld vijf en een halve meter lang en 1,8 meter breed. Hier passen ongeveer zeven personen in. Bij dit verhuurbedrijf betaal je per uur. De totaalprijzen kunnen vrij hoog oplopen, maar als je met z’n zevenen bent valt het per persoon erg mee. Deze boten hier zijn ook uitgerust met dekentjes, zwemvesten voor kinderen en een waterbestendige plattegrond. Canal Motorboats verhuurt ook boten voor grotere groepen. Hier geldt wel andere informatie voor.

Route

Verhuurbedrijven kunnen je routes aanraden, maar je kunt zelf van tevoren ook alvast leuke plaatsen opzoeken waar je langs wilt gaan. Met kinderen is het ook leuk om hen bezig te houden met een speurtocht, die de verhuurder vaak wel beschikbaar heeft.

Extra dingen om te doen tijdens het varen

Neem lekker een picknickmand en eventueel wat flessen drank mee in een koelbox! Bedenk wel dat de kapitein nuchter moet blijven. Niemand wil natuurlijk gevaarlijke situaties. Het draaien van luide muziek is vaak niet toegestaan, maar wat zachte deuntjes zijn meestal wel oké.

Heb je al zin in een dagje varen in Amsterdam? Boek dan bij bootverhuur Amsterdam! Vooral bij feestdagen, zoals Koningsdag, is het raadzaam om ruim van tevoren te boeken, omdat er dan een kans bestaat dat alle boten vroeg bezet zijn.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.