Nachtblindheid, waarheid of een fabel?

Nachtblindheid, je hoort er vaak over. Maar óók horen we vaak dat dit een fenomeen zou zijn dat helemaal niet zou bestaan. Hierbij zoeken we voor eens en altijd uit; is nachtblindheid waar of is het een fabel?

Wat is nachtblindheid?

Vaak merk je het grootste verschil wanneer het ‘s avonds schemerig begint te worden. ‘Ligt het aan het weer of zijn het je ogen?’, denk je misschien. Wellicht zit je in de auto en ineens schieten de lantaarns aan. Opeens veranderd je nog redelijk scherpe zicht tot een waterige waas dat door de lichten van de lantaarns op de grond wordt gereflecteerd. Bijna alsof het regent, maar het regent niet.

We spreken van echte nachtblindheid wanneer je niets of bijna niets kunt zien in het donker. Nachtblindheid ontstaat wanneer de lichtstaafjes in je netvlies niet doen wat ze moeten doen. Dit komt altijd aan beide ogen voor.

Oorzaken

Oorzaken van nachtblindheid zijn:

  • Erfelijkheid, 1 op de 3500 mensen is hier de dupe van
  • Het gevolg van een aandoening zoals staar, bijziendheid of een aandoening van de oogzenuw
  • Een gebrek aan vitamine A
  • Te veel blootstelling aan kunstlicht. Denk aan de tv, laptops, je telefoon maar ook de lampen in je kantoor.

Behandelen

Helaas, wanneer je eenmaal gevoelig bent voor nachtblindheid, valt hier niet veel aan te doen. Het ervan voorkomen helpt in vele gevallen wel! In dit geval helpt het om te letten op een goede gevarieerde voeding en je ogen zo nu en dan rust te gunnen.

Mocht het wel al zo ver zijn dat je last hebt van deze vorm van ‘blindheid’ tijdens bijvoorbeeld het besturen van de auto? Gebruik een nachtzichtbril. Deze bril met gele glazen zorgt ervoor dat de juiste contrasten worden versterkt en het vervelende felle licht wordt gedempt. Je zicht wordt scherper en je bent weer klaar om de weg op te gaan gaan!

Denk jij last te hebben van nachtblindheid tijdens het rijden? Vraag je autorijschool naar hulp, tips of meer informatie.

Bron: Rijschool Fly-over

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.