Een nieuwe…

Jawel, de oude doet het nog wel, maar na een jaar of 10 begint ie toch wel wat mankementen te vertonen. Vooral het spontaan terugvallen in zuigvermogen en het feit dat onderdelen van de stang zomaar loslaten, is mij een doorn in het oog. En dus wordt het tijd voor een nieuwe… stofzuiger!

Ik weet het wel: geld uitgeven aan een huishoudelijk apparaat waarmee je straks alleen een huishoudelijke taak uitvoert die (bijna) niemands hobby is, is niet direct het leukste wat er is. Dat neemt echter niet weg dat een goed werkend apparaat het er wel iets dragelijker op maakt. Zeker in het begin, als alles nieuw is, wordt een noodzakelijk kwaad als stofzuigen opeens een stuk aangenamer. En voor mij is het uitzoeken van nieuwe (ook huishoudelijke) apparaten gewoon een hobby.

Dus, leuk of niet, er moet een nieuwe stofzuiger komen. En dus online aan het speuren naar verkooppunten, reviews en natuurlijk prijzen. Maar niet voordat is bepaald aan welke eigenschappen de aanwinst allemaal moet gaan voldoen.

In onze huiskamer hebben we massief parket liggen en dus zal de stofzuiger vooral goed geschikt moeten zijn voor gladde vloeren. Gelukkig is dat bij de meeste merken en types inmiddels wel goed geregeld, vaak met een zuigmond die zowel instelbaar is op tapijt als op harde vloeren. Moet sowieso wel goed komen dus.

Geluidsniveau

Een andere eigenschap waar ik de nieuwe aanwinst op zal beoordelen: het lawaai dat ie maakt. Onze huidige stofzuiger produceert 79 dB en is naar mijn mening behoorlijk luidruchtig. Dat zou met de nieuwe dus een stuk rustiger moeten worden. En dat kan ook; er zijn al stofzuigers die voor rond de 59 dB in de boeken staan. En dat lijkt misschien niet zo heel veel minder, bedenk wel dat de schaal waarmee de eenheid decibel werkt logaritmisch is. Daarbij staat elke verhoging met 10 decibel voor een geluidstoename met een factor 10. Een verlaging van 79 naar 59 betekent dus een afname in geluidsniveau met een factor 100 en dus meer dan de moeite waard.

Punten

Maar ondanks al het onderzoek en vergelijken dat ik heb gedaan, werd de doorslag uiteindelijk toch door iets anders gegeven: mijn ING rentepunten. Bij deze bank spaar je iedere maand dat je betaalt, je creditcard gebruikt of mobiel bankiert punten die je kunt gebruiken voor het met korting kopen van producten. En laat daar nu net een fraaie stofzuiger aanbieding tussenstaan: een Philips Performer Silent Stofzuiger die elders nu € 279,99 kost voor slechts € 169,- plus 8.400 punten. En daarvoor heb ik een model dat prima geschikt is voor gladde vloeren en met een geluidsniveau van 66 dB; een fraaie verlaging ten opzichte van mijn huidige stofzuiger, ook van Philips overigens. En dat allemaal met een besparing van ruim € 110,-!

Kijk, zo maken we van iets dat in basis helemaal niet zo leuk is, toch een klein feestje!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.