Over ogen en leeftijd

Naarmate we ouder worden- meestal vanaf de 50, maar zeker als we de 60 passeren – vertonen onze ogen meer en meer ouderdomsverschijnselen. Veel van deze veranderingen zijn heel normaal en worden dan ook niet niet tot de echte oogziekten gerekend. Denk bijvoorbeeld aan presbyopie waarbij de elasticiteit van de ooglens afneemt en dingen vanaf dichtbij wazig beginnen te worden. Bijna altijd is een leesbril een afdoende middel om dit soort ongemak aan te pakken.

Ook staar, waarbij de ooglens troebel wordt, kan worden beschouwd als een leeftijdsgebonden ziekte en al is er een operaties voor nodig, vandaag de dag stelt dat niet zo veel meer voor en dus is deze afwijking relatief eenvoudig te verhelpen.

Sommigen van ons zullen echter te maken krijgen met meer ernstige leeftijdgerelateerde oogziekten die ook daadwerkelijk onze kwaliteit van leven negatief kunnen beïnvloeden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan glaucoom, maculaire degeneratie en diabetische retinopathie.

Glaucoom

Glaucoom is een oogziekte waarbij de oogzenuw beschadigt, meestal door een verhoogde oogdruk in de oogbol. Door het afknellen en afsterven van de oogzenuw, wordt de verbinding tussen het oog en de hersenen blijvend beschadigd wat leidt zo tot uitval van het gezichtsveld.

Maculaire degeneratie

Maculadegeneratie is een ingrijpende oogziekte waarbij het gezichtsvermogen steeds verder achteruitgaat en een belangrijke oorzaak van blindheid bij senioren. De oorzaak is een kwaliteitsafname van de macula, ook wel gele vlek genoemd, waarbij de kegeltjes in de macula afsterven en scherp zien steeds lastiger wordt.

Diabetische retinopathie

Retinopathie is beschadiging van het netvlies bij mensen met diabetes type I of diabetes type II (suikerziekte). Door een te veel aan glucose (suiker) in hun bloed beschadigen de bloedvaten in het lichaam, waaronder ook de kleine bloedvaatjes in het netvlies. Symptomen van diabetische retinopathie zijn minder scherp zien, wazige of vervormde beelden en minder heldere kleuren.

Ogen laseren

Een veel gekozen optie voor het verbeteren van zichtproblemen is het laten laseren van je ogen. Hierbij wordt met hightech laserapparatuur de bolling van je oog gecorrigeerd wat zorgt voor heel kleine aanpassingen aan je hoornvlies waardoor het licht weer op de juiste plaats op je netvlies valt en je zonder bril of contactlenzen weer scherp ziet. En dat werkt zowel voor bijziendheid als verziendheid. Wat veel mensen echter niet weten, is dat ogen laseren ook heel effectief is bij een cilindrische afwijking waarbij de plus- of minsterkte in principe in één laserbehandeling kunnen worden verholpen.

Bij Visus Oogkliniek ben je altijd aan het juiste adres als je een ooglaserbehandeling overweegt. Je wordt er altijd uitstekend geholpen door een zeer ervaren team van hoog gekwalificeerde oogartsen, optometristen en assistenten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.