Oververzekering en onderverzekering

Wij Nederlanders zijn graag tegen van alles verzekerd, dat geeft een veilig gevoel. Soms hebben we bepaalde dekkingen of aanvullende polissen echter helemaal niet nodig, terwijl we er wel voor betalen. Hiermee gooi je dus onnodig geld weg. Hoe voorkom je oververzekering?

Van ons inkomen spenderen we ongeveer 5% aan verzekeringen. Nederlanders zijn vaak dubbel verzekerd, vertelt een bron van Independer. Van dubbel verzekeren is vooral sprake bij reisverzekeringen en zorgverzekeringen.

Wat is oververzekeren?

Je bent overzekerd, wanneer je iets dubbel verzekerd hebt. Hiervan is bijvoorbeeld sprake als je een autoverzekering hebt met internationale dekking, en ook een reisverzekering waarbij autopech in het buitenland gedekt is. Éen van deze dekkingen betaal je dan dus, terwijl dit niet nodig is, want een van je andere verzekeringen dekt dit al. Wanneer je gezinssituatie veranderd, kan je ook ineens oververzekerd zijn.

Wat moet je verzekeren?

Éen van de belangrijkste verzekeringen, naast de verplichte zorgverzekering is de opstalverzekering en de wettelijke aansprakelijkheidsverzekering. Wanneer je een auto hebt, is het ook verplicht om deze in ieder geval te verzekeren tegen wettelijke aansprakelijkheid. Je kunt je auto ook wa+, of allrisk verzekeren. Hoe meer er door je autoverzekering gedekt wordt, hoe hoger de premie is die je per maand moet betalen.

Wat is onderverzekeren?

Je kunt ook te weinig verzekerd hebben, dan ben je onderverzekerd. Wanneer je bijvoorbeeld een inzittendenverzekering bij je autoverzekering hebt, waardoor je inzittenden zijn verzekerd voor schade, maar je eigen spullen niet onder deze dekking vallen.

Moet je je overal voor verzekeren?

Wanneer je gaat kiest welke onverplichte verzekeringen je wilt afsluiten, kijk dan vooral naar je budget en sluit geen verzekeringen af die je niet kunt betalen. Wanneer je een hele oude auto hebt die weinig waard is, is het zonde van je geld om deze allrisk te verzekeren. Let altijd goed op wat er precies wordt gedekt door een verzekering of aanvulling hierop, en wat je hier in de maand extra voor moet betalen.

Vergelijk & Bespaar!

Een handige tip is daarom je autoverzekering eerst te vergelijken op een onafhankelijk website. Een van de onafhankelijke websites is Easyswitch.nl. Hier kun je gemakkelijke alle polisvoorwaarden en premies vergelijken. Dus check alle voorwaarden goed voordat je overgaat tot een autoverzekering afsluiten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.