The Crown

Waar ik deze laatste dagen van 2017 naar kijk? Seizoen 2 van de Netflix-serie The Crown, een Britse historische dramaserie over de regeerperiode van koningin Elizabeth II van het Verenigd Koninkrijk. Deze dramaserie werd bedacht, geschreven en geproduceerd door Peter Morgan, een Brits scenario- en toneelschrijver, die ook al verantwoordelijk was voor het scenario van de film The Queen uit 2006.

Het eerste seizoen ging op Netflix in première op 4 november 2016; seizoen 2 is beschikbaar sinds 8 december jongstleden.

Start

Het verhaal van de serie start als Elizabeth II in 1947 trouwt met de hertog van Edinburgh, Philip. Het eerste seizoen vertelt in 10 afleveringen het verhaal van de eerste tien jaar van het leven van Elizabeth als koningin, dus vanaf haar huwelijk in 1947 via haar troonsbestijging in 1952, tot het begin van de Suezcrisis in 1956. Deze crisis is ook waar de tweede reeks de draad weer oppakt en dit seizoen doorloopt tevens een periode van 10 jaar; tot het Profumo spionageschandaal van 1963 in de 10e en laatste aflevering. Ook in de seizoenen die de komende jaren nog volgen, zal telkens tien jaar van het leven van Elizabeth worden behandeld.

Elizabeth wordt in The Crown gespeeld door de Engelse actrice Claire Foy (1984) en zij ontving voor de rol in 2017 een Golden Globe voor beste actrice in een dramaserie. Andere rollen worden gespeeld door onder anderen John Arthur Lithgow als Winston Churchill, Matt Smith als prins Philip en Vanessa Kirby als prinses Margaret, de zus van Elizabeth.

Vanaf de derde seizoen (eind 2018) zal rol van Queen Elizabeth II worden overgenomen door Olivia Colman, bekend van onder andere Broadchurch en The Night Manager.

Fan

Leuk details: de echte Queen heeft in ieder geval alle afleveringen van het eerste seizoen bekeken en na het zien daarvan aangegeven fan te zijn van de serie. Of dat nog steeds het geval na het toch heel wat meer controversiële tweede seizoen, valt te bezien…

Officiële trailer van seizoen 2:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.