Tips voor het maken van een goede poster

Wil je zelf een poster maken? Bijvoorbeeld om je evenement onder de aandacht te brengen? Hier vind je een aantal tips die je helpen om een professioneel uitziende poster te maken.

  • De tekst moet goed leesbaar zijn van een afstand

Gebruik een niet te klein lettertype zodat mensen de tekst van een afstand goed kunnen lezen. Ook een duidelijk lettertype zonder al teveel tierlantijnen is beter leesbaar, zoals Arial.

  • Gebruik korte, duidelijke zinnen

Less is more. Omdat de tekst duidelijk leesbaar moet zijn heb je weinig ruimte om veel tekst te plaatsen. Probeer het verhaal terug te brengen naar de essentie. Haal overbodige woorden weg.

  • Gebruik een mooie, scherpe afbeelding

Als je toch meer wilt uitleggen en je moet meer tekst plaatsen, gebruik dan een mooie afbeelding om de aandacht te trekken. Zorg dat de afbeelding goed scherp is en de kleuren helder zijn. Als je een afbeelding van internet haalt en je wilt een scherpe afbeelding, zoek dan op grote afbeeldingen. In Google Afbeelding kun je de afbeeldingen bij Tools laten sorteren op grootte. Ook als je een van een foto een poster wilt laten maken moet het een grote afbeelding zijn. Zeker als je een poster op A1 formaat gaat maken is een grote afbeelding nodig om deze scherp af te drukken. Het aantal pixels per cm moet minimaal 150 zijn, liever nog 300 pixels per cm om een mooie scherpe afdruk te kunnen maken. De afmetingen van een bestand doen er dus niet meteen toe. Het aantal pixels per cm van een bestand is belangrijker.

Een poster online maken

Je kunt een poster ontwerpen in programma’s als Adobe Illustrator of Adobe Indesign, maar dat vergt nogal wat handigheid en kennis van deze professionele ontwerpprogramma’s. Als je er nog geen gebruik van hebt gemaakt kun je een gratis 30-dagen testversie van downloaden of soms een gratis oude versie downloaden. In Microsoft Word een poster maken kan natuurlijk ook, maar dit is eigenlijk in de eerste instantie een tekstverwerkingsprogramma. Een eenvoudig postertje voor een oproep op een A4-tje kan natuurlijk prima gemaakt worden in Word van Microsoft Office. Maar er zijn ook een aantal eenvoudige online Tools beschikbaar waarbij je online een poster kunt maken.

We zullen er een aantal websites noemen die je kunt gebruiken om online een poster te maken:

  • Bannersnack.com
  • www.lucidpress.com
  • crello.com’
  • www.flyeralarm.com

Bij sommige online ontwerp websites kun je na het ontwerpen ook de poster meteen bestellen. Het ontwerpen van een poster is uiteraard gratis. Vervolgens kun je je online ontwerp zo uploaden naar de online drukker. Let wel goed op welke bestandsformaten ze accepteren; niet alle bestandstypen worden ondersteund. Meest gangbaar zijn .jpg en .pdf of voor de professionals .ai (Adobe Illustrator) en .indd (Adobe Indesign).
Let ook op het formaat. Een gangbaar formaat voor een poster is A1. Een staande A1 poster heeft het formaat van 59,4 cm breed en 84 cm hoog. Zoek je een maatje kleiner, dan neem je gewoon de helft van deze afmetingen dan heb je het formaat van een A2 en zo ga je door. Het kleinste formaat is A8, maar dat is met zijn 5,2 cm bij 7,4 cm niet echt geschikt voor een poster 😉.

Een Poster is een Affiche is een Aanplakbiljet

Een poster is eigenlijk hetzelfde als een Affiche of Aanplakbiljet. De geschiedenis van de Affiche, Poster of Aanplakbiljet gaat helemaal terug naar de middeleeuwen of zelfs ervoor. Posters werden toen meer gebruikt als aanplakbiljetten om de mededelingen van de overheid of de kerk aan de bevolking mede te delen. Dat was toen het meest gebruikte communicatiemiddel. Meestal waren dat aankondigingen van nieuwe wetten of verordeningen. Het gebruik van een poster om bijvoorbeeld toneelstukken aan te kondigen kwam pas later. De toneelschrijver William Shakespeare was een van de eersten die daarvan gebruik maakte. Later gebruikte was het gangbaarder om je rondreizende gezelschap aan te kondigen met aanplakbiljetten. Dat was het voornaamste gebruik van posters tot aan het einde van de 19e eeuw.

Posters als kunstvorm

In die periode ontstond de Affichekunst. Toen werd het gebruik van posters als vorm van reclamemaken voor je producten populair. Uiteindelijk werd het zelfs een soort van kunst om de mooiste aanplakbiljetten te hebben om klanten te trekken. Kunstenaars wordt gevraagd speciaal ontwerpen te maken voor affiches. Een van de bekendste afbeeldingen in Nederland is van de kunstenaar Jan Toorop. Hij zou de eerste poster maken voor het Delftse Slaolie Bedrijf. Het was het begin van een nieuwe kunststroming, de Art Nouveau. In Nederland ook bekend als de ‘Slaolie-stijl’. In Frankrijk  werden kunstenaars als Henri Toulouse Lautrec, Alphonse Mucha en Jules Cheret zijn beroemd om hun geworden om hun prachtige affiches.
In de Eerste en Tweede Wereld Oorlog wordt er ook fanatiek gebruik gemaakt van posters. Ze worden vaak gebruikt als propagandamiddel om het volk te beïnvloeden. Alle partijen in deze oorlogen maken veel gebruik van aanplakbiljetten om verordeningen en belangrijke zaken aan de mensen door te geven. Maar ook om stemmen te winnen voor de eigen zaak.

Poster aan de muur

De poster wordt uiteindelijk steeds populairder. In de latere oorlogen wordt de poster niet alleen gebruikt als propaganda, maar ook om de soldaten die ver van huis zijn te voorzien van mooie posters met pin up girls.

Na de Tweede Wereld Oorlog wordt de muziekcultuur steeds populairder. Iedereen wil zijn favoriete band of zanger(es) op een poster aan de muur hebben hangen. En niet alleen bekenden muzikanten, maar mensen willen ook hun sportheld of andere favorieten aan de muur hebben hangen. Het wordt ook een goedkopere manier om iets moois aan de muur te hebben hangen. En goedkoper natuurlijk. In plaats van een echt kunstwerk kun je nu een reproductie aan de muur hebben hangen van je favoriete kunstwerk of kunstenaar.

Tegenwoordig wordt de poster nog steeds veel gebruikt als reclamemiddel. Je vindt ze in bushokjes, maar ook nog steeds aan de muur. En natuurlijk is populair het zelf maken van een poster. Met de smartphones van tegenwoordig kun je de prachtigste foto’s maken en waarom zou je daar dan zelf geen mooie poster van maken. Neem de bovenstaande tips in acht en dan maak je zelf een makkelijk een poster!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.