Vergeet de kleine lettertjes…

Ken je dat? Je zit lekker in een sfeervol verlicht restaurant, helemaal klaar voor een avondje genieten met de liefde van je leven. Het eerste drankje wordt besteld en gebracht en je bent klaar om je keuze te gaan maken. Je slaat de menukaart open en…

Vanaf ongeveer ons 40e jaar gaat het met veel dingen hard achteruit. En dat geldt zeker voor je ogen. Nooit ergens last van gehad, maar opeens worden kleine lettertjes een probleem. En dus zit je in het restaurant te piegen om nog iets te maken van wat waarschijnlijk heerlijke gerechten zijn. Had je het maar kunnen lezen!

De makkelijkste oplossing is natuurlijk een leesbrilletje aanschaffen en zorgen dat je die altijd bij de hand hebt. En wist je dat ze in veel restaurants tegenwoordig een paar exemplaren hebben liggen voor ons als zielige verziende stumpers? Even vragen dus, je weet maar nooit.

Ogen laseren

Je kunt echter ook gaan voor een meer definitieve oplossing en overwegen je ogen te laten laseren. Dit is de afgelopen jaren steeds populairder geworden en is ook zeer goed toepasbaar als je verziend bent en dus meer moeite hebt om dichtbij alles nog goed te kunnen zien.

Een aantal basisvoorwaarden voor een ooglaserbehandeling zijn:

  • Je bent tussen de 18 en 60 jaar;
  • Je oogsterkte is in de afgelopen zes maanden stabiel;
  • oogafwijking ligt tussen de -10 en +4,5 (inclusief cilinder oog);
  • Je bent in goede gezondheid en niet zwanger danwel net bevallen;
  • Je hebt geen lui oog of last van staar.

In Nederland wordt ooglaseren al zo’n dertig jaar toegepast en omdat de gebruikte technieken en apparatuur steeds beter worden, kun je er vanuit gaan dat het een veilige ingreep is. Bij het laseren van je oog wordt met hightech laserapparatuur een correctie toegepast van de bolling van je oog en heel kleine aanpassingen aan je hoornvlies zorgen er voor dat het binnenkomende licht weer op precies de juiste plaats op je netvlies terechtkomt. Het gevolg is dat je, zonder bril of contactlenzen, weer haarscherp zult zien.

Kosten

Tegenwoordig vallen de kosten voor het laten laseren van je ogen best wel mee. En bedenk daarbij dat het een eenmalige investering betreft waar je de rest van je leven plezier zult hebben. En dan is uitgave van tussen de € 1.000,- en € 1.500,- per oog toch wel te rechtvaardigen. Houdt er echter wel rekening mee dat een ooglaserbehandeling alleen bij hoge uitzondering en met een medische indicatie vergoed zal worden vanuit de basisverzekering. Bij sommige zorgverzekeraars kun je vanuit een aanvullende verzekering een gedeeltelijke vergoeding krijgen, maar er zijn geen verzekeraars die de kosten volledig zullen vergoeden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.