Voor wie kan een cursus leiderschap volgen interessant zijn?

Er zijn op de markt tal van verschillende soorten cursussen terug te vinden die voor professionelen interessant kunnen zijn om te volgen. Eén van deze cursussen is een zogenaamde cursus leiderschap. Het volgen van een dergelijke cursus zorgt ervoor dat je jezelf als leider verder kan bekwamen. Anderzijds is het ook mogelijk om deze cursus te volgen wanneer je bijvoorbeeld plots een promotie hebt gekregen en je eigenlijk nog over geen ervaring beschikt met betrekking tot het leiding geven aan mensen. Hoe dan ook, heb jij interesse in het volgen van een leiderschap opleiding en zou je hier graag meer over te weten willen komen? Verdiep je dan zeker even in de onderstaande informatie.

Heel wat mensen hebben geen vooropleiding genoten

Er wordt eigenlijk in de praktijk veel te vaak vanuit gegaan dat iedereen die in een leiderschapsfunctie wordt gedropt over een bepaalde vooropleiding beschikt. Dat is zeker niet juist. Sterker nog, voor het merendeel van de mensen die een dergelijke functie krijgen aangeboden geldt dat ze deze hebben verworven als een promotie. Dit betekent dat ze zijn doorgegroeid vanuit een andere job die meer dan waarschijnlijk geen leidinggevende eis had. In dit geval spreekt het voor zich dat er terug met een schone lei moet worden begonnen zonder enige voorkennis. 

Ook voor jou is een cursus leiderschap geschikt

Wanneer jij geen vooropleiding hebt genoten en je toch een functie met leidinggevende eisen hebt verworven kan het zeer zeker interessant zijn om het volgen van een cursus leiderschap te overwegen. Tijdens het volgen van een dergelijke cursus zal er je namelijk zeer specifiek worden aangegeven met welke problemen je als leidinggevende kan worden geconfronteerd. Bovendien worden er ook interessante oplossingen en tools aangereikt waardoor je meteen stevig uit de startblokken kan schieten. Hoe dan ook, heb je een promotie weten te behalen en kom je terecht in een nieuwe functie met leidinggevende eisen? Dan is het volgen van een leiderschap opleiding zeker en vast iets wat je zou moeten overwegen.

Ook meer ervaren leiders kunnen hun kennis verbeteren

De bovenstaande informatie kan het vermoeden laten ontstaan dat het volgen van een cursus leiderschap enkel en alleen interessant is voor mensen die nog helemaal over geen kennis beschikken over het leiderschap. Dat is echter niet helemaal juist. In principe is het zo dat er omwille van twee verschillende redenen een cursus leiderschap kan worden gevolgd, namelijk:

  1. Om een bepaalde basiskennis op te doen met betrekking tot leiding geven; 
  2. Om de bestaande kennis verder te verbeteren; 

Het is dus zeker niet zo dat mensen die reeds enige ervaring hebben met leiding gegeven niet meer gebaat kunnen zijn bij het volgen van een cursus leiderschap. Voor deze mensen ligt de focus dan voornamelijk op het verder uitbreiden en / of verbeteren van de kennis waarover ze reeds beschikken. Hoe uitgebreid jouw ervaring als leidinggevende in de praktijk reeds mag zijn, het kan altijd de moeite meer dan waard zijn om een bepaald probleem bijvoorbeeld vanuit een ander perspectief te leren zien. Denk dus met andere woorden niet te snel dat het volgen van een cursus voor leidinggevende voor jou niet (meer) interessant is. De praktijk leert je namelijk meer dan waarschijnlijk dat vooral het tegendeel waarheid is.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.