Waar moet je op letten bij het tekenen van een koopakte?

Heb je eindelijk jouw droomhuis gevonden? Dan is het zaak dat je samen met de verkopende partij er zo snel mogelijk over uit komt wat de prijs wordt. Is dat gelukt, dan komt het grote moment: het tekenen van een voorlopig koopcontract. Het is niet meer dan logisch dat je niet helemaal weet hoe je dit aan moet vliegen en waar je op moet letten. Lees daarom hier waar je op moet letten bij het tekenen van een voorlopig koopcontract.

Wat houdt een koopakte in?

Een koopakte, ook wel een voorlopig verkoopcontract genoemd, is een contract waarin alle afspraken tussen de twee partijen worden vastgelegd. Hierin staan dus bijvoorbeeld datum van overdracht en voor welke prijs de woning wordt verkocht. Als het goed is komt dit allemaal overeen met de gemaakte afspraken. Meestal wordt het contract gemaakt door de verkopende partij, maar vraag dit vooral even na om verwarring te voorkomen.

Lees het contract altijd goed door

Door het woordje “voorlopig” denkt men vaak dat het een soort tijdelijk contract is en dat je later de definitieve tekent. Dit is echter niet zo. Wat je tekent staat vast, tenzij in het contract staat beschreven dat hij te ontbinden is. Meestal is dit ook het geval onder bepaalde voorwaarden. Ook heb je drie dagen bedenktijd, dus binnen dat tijdsbestek heb je de kans om er nog van af te komen. Denk er dus aan dat je goed de tijd neemt om de koopakte door te nemen. Je wilt niet dat je door een foutje bijvoorbeeld veel geld verliest.

Zorg dat er geen fouten in staan

Het ligt natuurlijk voor de hand, maar check altijd het contract goed op eventuele fouten. Er staat natuurlijk veel op het spel, dus je moet het in één keer goed doen. Doordat het opgesteld wordt door de verkopers moet je er goed op letten dat alles precies zo in het contract staat als jullie hebben afgesproken. Om gedoe te voorkomen is het raadzaam om gebruik te maken van een aankoopmakelaar. Zo weet je zeker dat alles in orde is.

Dek jezelf in voor het geval dat je de financiering niet rond krijgt

Het kan vanwege allerlei redenen gebeuren dat je toch de financiering niet rond krijgt voor de woning. Dit kan uit onverwachtse hoek komen. De kopers van jouw huidige woning zien bijvoorbeeld af van de koop of je kunt niet zo’n hoge hypotheek krijgen als verwacht. Zorg daarom dat er in je verkoopcontract staat dat je onder deze omstandigheden alsnog van de koop af kunt zien. Hulp hierbij nodig? De Bodemprijsaankoopmakelaar helpt je hier graag bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.