Waarom je auto verkopen?

Als je dat felbegeerde roze papiertje hebt, wil je natuurlijk graag een auto kopen. Er komt ook een moment dat je auto weer gaat verkopen. Het kan zijn dat je een nieuwe baan krijgt, dichter bij huis. Maar het kan ook zijn dat je ziek bent geworden of gehandicapt, waardoor je niet meer kan rijden. Of misschien is er sprake van een overlijden of de maandlasten van je auto zijn te hoog, waardoor je auto te duur is. Of je hebt een leuk sportautootje en je krijgt gezinsuitbreiding. Wat je reden voor je auto verkopen ook is, in dit artikel gaan we proberen je een stukje op weg te helpen waar je precies op moet letten bij het auto verkopen.

Waar let je op bij je auto verkopen?

 

  • Zorg voor een goede waardepaling van de auto. Je kan zelf al kijken wat er voor jouw type auto gevraagd wordt. Kijk ook hoe jouw auto zich onderscheid van de het andere aanbod.
  • Laat een kentekencheck uitvoeren. Op Internet kun dit op diverse sites laten doen. De informatie komt uit de database van het RDW. Bij deze check krijg je informatie over de status van je auto, zoals bijvoorbeeld technische eigenschappen (trekkracht, motorinhoud, vermogen etc.), de juridische staat (is de auto gestolen?), aantal eigenaren van de auto, het schadeverleden, de kilometerstand, de dagwaarde en de cataloguswaarde. Met deze informatie heb je een goed beeld hoe je auto eraan toe is en kun je deze informatie delen met een eventuele koper.
  • Maak goede foto’s (bij daglicht) en zorg dat de auto dan gepoetst is. Maak foto’s van het exterieur, interieur, de motorruimte en vooral ook van de bijzondere opties. Maak van schade ook foto’s. Zo geef je een eerlijk beeld.
  • Omschrijf je auto duidelijk.
  • Geef aan hoeveel onderhandelingsruimte er is voor de eventuele koper.
  • Zeg je verzekering op!

Auto inruilen

Je kan ook met je auto naar een dealer gaan en deze inruilen voor een ander exemplaar. Het scheelt een hoop regelwerk, maar het levert minder op dan wanneer je de verkoop zelf doet.

Vrijwaringsbewijs

Belangrijk is dat je een vrijwaringsbewijs krijgt bij het auto verkopen, of bij het inruilen. Met dit document kun je dan bewijzen dat je niet de kentekenhouder bent en dus niet meer verantwoordelijk bent. Ook kun met dit bewijs je verzekering op zeggen.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.