Warmtepompen – 3 voordelen

Warmtepompen hebben de functie om je huis te verwarmen op een duurzame wijze. Het mechanisme van een warmtepomp werkt als volgt: warmtepompen absorberen warmte uit de buitenlucht. Voor die onttrekking heeft de warmtepomp elektriciteit nodig, maar niet veel. En de energie die de pomp van het net afhaalt, zal niet verloren gaan, maar wordt ook afgegeven als warmte.

1. Bespaar geld

Niemand wil teveel betalen voor energie. Een warmtepomp is efficiënt: hij gebruikt weinig stroom en het vervangt gas. Het gebruik van gas is duur, dus ook daar bespaar je geld op. Verder kun je subsidie ontvangen voor de aanschafkosten. Hoeveel je precies bespaart, hangt af van de inhoud (m3) van je woning, de isolatie en de hoogte van je subsidie. Dat je geld gaat besparen in vergelijking met gas is sowieso een gegeven.

2. Vervang gas

Aardgas afnemen is een slecht idee, niet alleen voor de Groningers. Uiteindelijk zal de voorraad opraken en zullen we toch met z’n allen op een alternatief zijn overgeschakeld. Nieuwe huizen zullen vaak al geen gasaansluiting meer hebben. Als je de keuze hebt voor je nieuwe huis, zal een gasaansluiting geen economische investering zijn. Een reguliere warmtepomp is een manier om gas te vervangen. Er bestaan ook hybride warmtepompen. Deze werken zowel met gas als elektriciteit om je woning te voorzien van warmte.

3. Wees duurzaam

Duurzaamheid is een belangrijk onderwerp tegenwoordig en heeft betrekking tot hoe we met de aarde omgaan. Volgens het klimaatakkoord zullen we in Nederland 49% minder broeikassen uit gaan stoten tot 2030. Als we dit niet massaal doen, zullen de gevolgen van klimaatverandering desastreus zijn voor het leven op aarde. Sommige mensen zullen vinden dat Nederland of het individu daar een te klein aandeel in heeft. Zolang iedereen echter individueel keuzes blijft maken die ten koste gaan van de planeet en het leven erop, zullen we de aarde kapot maken. Iedereen zal zijn of haar eigen verantwoordelijkheid moeten nemen en goede keuzes moeten maken of vlakken waar hij of zij wél invloed op heeft.

Eén van de maatregelen die je kunt treffen om broeikassen terug te dringen is de energie in je woning verduurzamen. Een warmtepomp is een efficiënt systeem, waarbij geen energie verloren gaat. Als je gebruik maakt van (echte) groene stroom ben je helemaal goed bezig. Ook al vormt de energie die huishoudens gebruiken maar een klein deel van de wereldwijde CO2-emissie, elk klein beetje helpt tegen klimaatverandering.

Kortom, een warmtepomp gaat jou helpen geld te besparen, te leven zonder aardgas en duurzaam te zijn.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.