Wat is Black Friday?

Sinds de afgelopen jaren kom je steeds vaker de term Black Friday tegen, wanneer het einde van het jaar er weer aan zit te komen. In deze periode zie je overal en nergens de meest uitbundige aanbiedingen langskomen, waardoor veel producten een stuk goedkoper zijn dan normaal. Dit is voor jou als consument natuurlijk ontzettend fijn, vooral aangezien de feestdagen er weer aan zitten te komen, maar waar komt deze traditie nu vandaan? En wat houdt Black Friday eigenlijk precies in? Het achtergrondverhaal en daarmee de reden waarom er zoveel aanbiedingen dan worden gegeven kun je hier teruglezen.

De oorsprong van Black Friday

Black Friday komt oorspronkelijk uit de Verenigde Staten. Het is de dag na Thanksgiving, de Amerikaanse nationale feestdag vergelijkbaar met Kerstmis. Thanksgiving wordt altijd gevierd op een donderdag, waardoor de meeste mensen op vrijdag vrij zijn.

Over waar de naam vandaan komt zijn verschillende theorieën. Volgens sommige stamt het uit de financiële sector, waar twee belangrijke Wall Street bankiers een samenzwering hadden om de prijs van goud omhoog te jagen. Dit werd in september 1869 onthuld en daardoor ontstonden er veel faillissementen. Een andere theorie is dat Black Friday verwijst naar de drukte op de wegen vanwege Thanksgiving, omdat de meeste mensen op die dag bij familie op bezoek gaan. De laatste bekende theorie is dat Black Friday verwijst naar de zwarte inkt waarmee winkeliers voor het eerst hun winsten mee op konden schrijven, omdat verliezen traditiegetrouw met rood werden opgeschreven.

Waarom kortingen tijdens Black Friday?

In de Verenigde Staten wordt de dag na Thanksgiving gezien als de officiële aftrap van het kerstseizoen. Dit betekent dat veel mensen al hun inkopen doen voor Kerstmis, waardoor men al op zoek gaat naar bijvoorbeeld cadeaus en versieringen. Om ervoor te zorgen dat de consumenten naar hun toekomen, bieden winkeliers kortingen aan zodat de klanten naar hun toegaan in plaats van naar de concurrent. Dit is te zien in hoge kortingen, unieke deals en de aftrap van een langverwacht nieuw product.

Black Friday in Nederland

Thanksgiving wordt alleen in de Verenigde Staten gevierd, maar Black Friday is al een internationaal concept geworden. Ook in Nederland steekt de naam sinds 2015 steeds meer op. Hierbij gaat het vooral om extra kortingen, van een aantal procenten. De extreme kortingen in de VS, die wel tot 75 procent kunnen komen, worden in Nederland eigenlijk nooit gehaald. Wel wordt er net als in de VS veel van Black Friday gebruikgemaakt voor Kerst- (en Sinterklaas-) aankopen.

Black Friday wordt steeds meer omarmd in Nederland. Het begon vooral bij elektronicawinkels, maar steeds meer branches doen mee met de acties. In sommige grote steden kun je zelfs kortingen krijgen in de horeca.

Black Friday: waar vind ik de beste deals?

Op Blackfridayshops.nl vind je de beste deals dit jaar. Naast het feit dat je op deze site kortingscodes kunt vinden kun je ook – mits er een deal beschikbaar is – direct bekijken bij welke winkel je de laagste prijs betaalt voor bijvoorbeeld je nieuwe Oral-B tandenborstel of een Rituals pakket.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.