Wat is een minnelijke incassotraject?

Als een bedrijf te maken heeft met niet betalende debiteuren, dan kan dat gevolgen hebben voor dat bedrijf omdat er bijvoorbeeld geen facturen of salarissen betaald kunnen worden. Er zal dan waarschijnlijk als eerste een minnelijke incassotraject op worden gestart om er toch voor te zorgen dat de betaling zal plaatsvinden. Mocht het minnelijke traject er niet toe leiden dat de betaling voldaan wordt, dan kan er altijd nog worden besloten om een gerechtelijke incassoprocedure op te starten. Een Incassobureau uit Den Bosch vertelt wat het minnelijk incassotraject allemaal inhoud.

Hoe ziet het traject eruit?

Het indienen van een vordering bij het incassobureau is de eerste stap van een incassotraject, zorg dat je al je gegevens goed en op de juiste manier hebt ingevuld. Als de vordering door het incassobureau wordt geaccepteerd dan zal er direct begonnen worden met de werkzaamheden. Er zal een brief en een e-mail worden gestuurd naar de debiteur waarin zal worden vermeld dat er een incassotraject tegen hun is gestart, in deze brief zullen ook de mogelijkheden staan die ze hebben omtrent de betaling. Er zal op een vriendelijke manier worden gevraagd om de openstaande factuur te betalen, wanneer dit niet in één keer mogelijk is dan mag er contact opgenomen worden om samen tot een oplossing te komen. Het incassobureau zal enkele dagen na het versturen van de brief en de e-mail nogmaals contact opnemen wanneer het nog niet betaald is, hierbij wordt gelijk geïnventariseerd wat de redenen van de betalingsachterstand zijn en welke betalingsmogelijkheden ze hebben. Mocht het mogelijk zijn om contact op te nemen met de debiteur door welke redenen dan ook, dan zal het bureau dit blijven proberen.

Verschillende uitkomsten

Natuurlijk heeft een incassobureau nooit de zekerheid of het bedrag snel betaald zal worden, een minnelijke incassotraject heeft meerdere uitkomsten.

  • Het komt veel voor dat de debiteur na het krijgen van een eerste brief snel zal betalen, dit heeft veel te maken met de uitstraling van een incassobureau. Ze willen verder geen problemen dus een betaling is dan de beste oplossing.
  • Er wordt een betalingsregeling afgesproken. Het kan natuurlijk ook voorkomen dat een debiteur het gewoon niet voor elkaar krijgt om het openstaande bedrag in één keer te betalen, als dat het geval is kan er tussen de debiteur, crediteur en incassobureau een betalingsregeling worden afgesproken.
  • Er wordt een compromis gesloten. Soms wilt een debiteur het openstaande bedrag niet helemaal betalen omdat zij niet tevreden zijn over de geleverde dienst of product of de service van de crediteur. Als dit het geval is kan er een compromis afgesproken worden, bijvoorbeeld dat er maar een deel van de factuur betaald hoeft te worden.
  • Als de debiteur niet reageert of kennismaken dat ze de factuur niet gaan betalen, zal er waarschijnlijk een gerechtelijke incassoprocedure worden gestart door een gerechtsdeurwaarder. Hierbij zal de debiteur een dagvaarding krijgen waarmee hij voor de rechter moet komen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.