Wolkers terug in Oegstgeest

Het is vandaag precies 10 jaar geleden dat Jan Wolkers, één van Neerlands grootste kunstenaars ooit, overleed op zijn geliefde Texel. In en rond Wolkers’ geboorteplaats en mijn woonplaats Oegstgeest is er dezer dagen volop aandacht voor dit moment.

Jan Hendrik Wolkers (Oegstgeest, 26 oktober 1925 – Westermient, Texel, 19 oktober 2007) was beeldhouwer en schilder, maar werd vooral bekend als schrijver van romans als Kort Amerikaans (1962), Een roos van vlees (1963), Terug naar Oegstgeest (1965), Turks fruit (1969), De walgvogel (1974), De kus (1977) en De doodshoofdvlinder (1979). Romans die vaak ook zeer succesvol werden verfilmd, met voor mij persoonlijk als hoogtepunt de prachtige Rutger Hauer en Monique van der Ven in Paul Verhoeven’s verfilming van Wolkers’ roman Turks Fruit in 1973.

Behalve de tiende sterfdag van Wolkers, is het vandaag ook het moment waarop Wolkers-biograaf Onno Blom hoopt te promoveren op ‘Het litteken van de dood’, de biografie over het werk en leven van Jan Wolkers en het boek ook daadwerkelijk in de winkels zal liggen.

Oegstgeest

In Oegstgeest is inmiddels een heuse Wolkersweek aan de gang. Deze begon al afgelopen zondag met de uitreiking van de Jan Wolkersprijs voor het beste nieuwe Nederlandse natuurboek in het VARA-radioprogramma Vroege Vogels, voor de gelegenheid rechtstreeks uitgezonden vanuit kasteel Oud-Poelgeest op het gelijknamige landgoed in Oegstgeest. De Jan Wolkers Prijs 2017 ging dit jaar naar Dik van der Meulen voor zijn boek ‘De Kinderen van de nacht, over wolven en mensen’.

In hetzelfde kasteel is er van 18 tot en met 26 oktober de expositie ‘Jan Wolkers terug naar Oegstgeest’ met een tentoonstelling van nog onbekende schilderijen van Jan Wolkers, geselecteerd door Onno Blom uit de privécollectie van Karina Wolkers, de weduwe van Jan Wolkers.

Aanstaande zondag zal Jan Wolkers’ biograaf Onno Blom om 13.00 uur een lezing over Wolkers en Oegstgeest geven in de Boerhaavezaal in het koetshuis van kasteel Oud-Poelgeest. De kaartverkoop voor deze exclusieve lezing wordt verzorgd door de Rijnlandse Boekhandel. Kaarten zijn op de dag zelf ook te koop aan de zaal.

Muurgedicht

Op de geboortedag van Jan Wolkers (26 oktober) tenslotte, zal in aanwezigheid van Karina Wolkers en Onno Blom een muurgedicht van de schrijver onthuld worden. Het gedicht ‘De herinnering’ is, op initiatief van het Cultuurfonds Oegstgeest en mede dankzij Dorpsmarketing Oegstgeest, aangebracht op de muur tegenover zijn geboortehuis aan de Deutzstraat 7 in Oegstgeest:

De herinnering

Het is zo lang geleden
Dat het vergeten had moeten zijn,
Het is zo vers
Als een voetstap in het gras,
Als rook die wegtrekt uit een open raam,
Dauw die druppelt langs gewas
Door aarde en stof,
Een gedachte die niet meer was.

TV West-verslag van de onthulling op 26 oktober:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.