YouTube stopt met gerichte advertenties bij kindervideo’s

14 november 2019 heeft YouTube Nederland een mailing gestuurd naar alle mensen met een gelding YouTube account. Hierin vermelden zij een aantal dingen, maar één van de meest opvallende melding is toch het nieuwtje over de kindervideo’s

Mijn dochter de vlogger

De afgelopen maanden is er al veel rumoer om het feit dat kinderen voor een camera gezet zouden worden door hun ouders. Dit allemaal naar aanleiding van de documentaire – Mijn dochter de vlogger. Deze docu geeft een intiem, eerlijk inkijkje in de wereld van kindvloggers en hun ouders. De documentaire volgt de gezinnen van Jaydie (3), Jaylinn (9) en Nina (13) in hun dagelijkse bezigheden.

Hoe is het voor kinderen om op te groeien voor het oog van de vlogcamera? En waarom zijn hedendaagse ouders zo betrokken bij de YouTube-carrière van hun kind?

De documentaire neemt de kijker mee achter de schermen van slijmchallenges, unboxings en sketchvideo’s die kinderen dagelijks kijken op sociale media. De ouders van deze kindvloggers zijn vaak fulltime bezig met content maken, algoritmes inschatten, fotoshoots bijwonen en hun dochters naar borrels en optredens chaufferen.

Is het dan geen kinderarbeid?

Naar aanleiding van deze documentaire zijn er veel vragen ontstaan zoals: verdienen kinderen met een eigen YouTube kanaal er ook geld mee? En als ze wel geld verdienen is het dan geen kinderarbeid? En wat doet zo jong al in het publieke oog staan en bezig zijn met streven naar meer likes/abonnees met de hersenen van een kind? Moeten ouders hun kinderen hier juist niet tegen beschermen in plaats van het aansporen tot vloggen met als doel hier geld mee te verdienen?

Maatregelen YouTube

Google neemt maatregelen. Vanaf vandaag, 14 november 2019 zijn alle creators verplicht hun content in YouTube Studio te markeren als gemaakt voor kinderen of niet gemaakt voor kinderen in YouTube Studio. Vanaf januari gaat YouTube minder gegevens verzamelen bij voor kinderen gemaakte content. Dit doen ze om aan de wetgeving te voldoen. Dit betekent dat we gepersonaliseerde advertenties bij deze content uitschakelen en dat heeft gevolgen voor de opbrengst die creators verdienen met voor kinderen gemaakte content. Ook schakelen ze enkele functies uit, waaronder reacties en meldingen. Een lijst van de betreffende functies vind je hier.

Wat is ‘voor kinderen gemaakte content’?

YouTube geeft aan geen specifiek juridisch advies te geven, maar volgens de COPPA-richtlijnen van de FTC is een video in de volgende gevallen gericht op kinderen (wij noemen dit gemaakt voor kinderen):

  • De video is op kinderen gericht en kinderen zijn het primaire publiek van de video (bijvoorbeeld een video voor kleuters).
  • De video is op kinderen gericht maar kinderen zijn een secundair publiek van de video (bijvoorbeeld een cartoon die voornamelijk op tieners gericht is maar ook voor jongere kinderen bedoeld is).

Hier vind je meer informatie over de factoren die bepalen of je content als gemaakt voor kinderen wordt beschouwd. We weten dat deze verplichte wijziging niet gemakkelijk is voor sommige creators en dat het even duurt om eraan te wennen. We kunnen geen juridisch advies geven, maar we doen ons uiterste best om je te helpen bij deze overgang.

Bron: www.Youtube.com & www.google.com

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.