Zelf bier brouwen: hoe werkt dat?

Alles wat je zelf maakt smaakt beter, dit geldt ook voor bier. Niets gaat boven een zelf gemaakt biertje, het geeft een gevoel van voldoening en het is een feestje voor je smaakpupillen. Om zelf bier te brouwen heb je trouwens al lang geen lange baard of een leren jack meer nodig (mag natuurlijk wel), iedereen kan het! Hieronder lees je meer over het zelf brouwen van het goudgele drankje.

Hoe wordt bier gebrouwd?

Over het algemeen kan gezegd dat het professioneel brouwen van bier gedaan wordt in zes stappen. Zelf bier brouwen gebeurt doorgaans op dezelfde manier. Het begint met mouten. Hierbij wordt het graan (vaak gerst) geweekt in water en ontkiemt in een warme ruimte. De korrels worden vervolgens gedroogd. Vanaf dit punt noemen we deze korrels mout. Nu is het tijd om te maischen. Het mout wordt vermaalt en vermengd met brouwwater. Dit mengsel wordt verwarmd. Het zetmeel wordt omgezet naar moutsuiker, dit zal in een later stadium weer worden omgezet in alcohol. De derde stap is het klaren. De vloeistof die na het maischen is overgebleven wordt nu gefilterd, er blijft een vloeistof genaamd wort over. Daarna is het tijd om de wort te koken, dit duurt ongeveer een uurtje. Tijdens het koken wordt twee keer hop toegevoegd voor de smaak en voor de geur. Na het koken wordt de wort afgekoeld en worden de hopdeeltjes eruit gefilterd. Stap vijf is het gisten, dit is het proces waarbij de suikers om worden gezet in alcohol en koolzuur. Het gisten is samen met het toevoegen van het hop erg bepalend voor de smaak van het bier. Nu je bier hebt is stap zes slechts het bottelen. Bottelen is het verdelen van het bier in flesjes. Je zou kunnen zeggen dat stap zeven het drinken is. Proost!

Zelf bier brouwen

Bovenstaand verhaal klinkt wellicht wat technisch. Zelf bier brouwen is echter niet zo ingewikkeld als het lijkt, maar in de praktijk worden er wel veel verschillende soorten professionele machines gebruikt. Wanneer je zelf bier gaat brouwen is dit natuurlijk niet nodig. Er zijn veel verschillende soorten brouwpakketten te koop die nagenoeg compleet zijn zodat je direct kunt gaan brouwen. Hier kun je vervolgens vaak een aantal liter bier van brouwen. Zo’n pakket bestaat doorgaans uit mout, gist, hop en een fles of emmer om in te gisten. Deze fles of emmer heeft meestal een mogelijkheid tot tappen. Een leuk brouwpakket is bijvoorbeeld een leuk cadeau voor iemand die van bier houdt en wel eens interesse zou kunnen hebben in zelf bier brouwen. Je mag het natuurlijk ook altijd voor jezelf kopen.

Ben je serieus in zelf bier brouwen? Dan kun je er ook voor kiezen om van de brouwsets af te stappen en professioneler apparatuur aan te schaffen. Denk bijvoorbeeld aan een mooie brouwketel. Vervolgens kun je alle onderdelen van het bier, zoals het hop, individueel aanschaffen. Zo kun je garanderen dat je de beste kwaliteit bestanddelen hebt. Voor de beginnende brouwer is dit echter nog niet nodig.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.